| 2021. december. 1. | 2 perc olvasás

Soproni épületet is díjaztak az Év Homlokzata 2021 pályázaton

November 11-én immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit. A rendhagyó módon online térbe költözött gálaest során a neves szakértőket felvonultató zsűri 199 pályázatból, öt kategóriában jelölte meg a pályázatonként egymillió forint díjazásban részesülő nyerteseket és az oklevéllel elismert különdíjasokat. A gálán hirdették ki a közönségdíjas pályázatot is, amely egy Győr-Moson-Sopron megyei családi ház lett.

A családi ház, társasház, energetikai felújítás, középület valamint műemlék kategóriát felsorakoztató Év Homlokzata pályázat az idei évben jubileumi, tizedik alkalommal mutatott be kiemelkedően színvonalas pályaműveket a verseny lezárását jelentő gálaest keretein belül. A novemberi ünnepélyes díjátadón – amely a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal online került megrendezésre – összesen 19 pályázó munkáját ismerték el. Az egyes kategóriák legjobbjai egyenként egymillió forint díjazásban részesültek, a kategóriák további különdíjasait pedig oklevéllel ismerték el.

A Baumit a családi ház kategóriában közönségszavazást is hirdetett, amely során laikusok és szakmabeliek, építészek és kivitelezők egyaránt szavazhattak. A legtöbb szavazatot kapó pályázat, a Golden Pantheon Kft. által kivitelezett kétszintes családi ház lett, mely így elnyerte a közönségdíjat.  A cég ügyvezetője egyben az épület büszke tulajdonosa is, a tervező építész Lieb Roland Ferenc.

A közönségdíjas épület Sopronban található és kialakításában az első vázlatok elkészültétől kezdve kiemelt szerepe volt a természet közelségének. A hatalmas nyílászárók a festői kilátást szolgálják. A természetet szinte karnyújtásnyi közelségbe hozzák a hatalmas, kényelmes teraszok. A homlokzaton arányos egyensúlyban jelennek meg a nyers betonfelületek, a fa- és kőburkolatok, és természetesen a színezett, vakolt felületek. A közönségdíjas épület szinte az egész Baumit termékpalettát felvonultatja a falazóhabarcstól és a beltéri vakolatoktól, a hidegburkolati ragasztási rendszeren át a homlokzati anyagokig.

Hazánk egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetésére összesen 199 pályázat érkezett, melyek mindegyikében az építészek és kivitelezők az új vagy felújított homlokzat kialakításához Baumit termékeket használtak. Az öt kategória legjobbjait Vadász Bence Ybl és Pro Architectura-díjas építész; Jánosi János Ybl és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Dr. Tari Gábor PhD a Műszaki Egyetem  docense és Vidor Győző a Xella közép-európai igazgatója jelölhette ki. A zsűri elismerése mellett két Baumit különdíj kiosztására is sor került, valamint a szeptemberben megrendezésre került közönségszavazás győztesét is kihirdették.

Az Év Homlokzata 2021 pályázat díjátadó gálája itt visszanézhető.

Legnépszerűbb cikkek