| 2021. december. 1. | 3 perc olvasás

Soproni és fertődi pedagógus is kapott Rátz Tanár Úr Életműdíjat!

A mai napon 21. alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat azoknak az általános és középiskolában oktató pedagógusoknak, akik a matematika-, a fizika-, a kémia- vagy a biológiaoktatás területén kimagasló teljesítményt nyújtanak a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett díjátadón nyolc tanár vehette át az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Rátz Lászlóról elnevezett díját. A kitüntetést az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány kuratóriuma ítéli oda minden évben összesen 12 millió forint értékben.

A világban, amelyben élünk a technológia gyors ütemű fejlődésének köszönhetően az információ elképesztő sebességgel terjed, és bárki számára pillanatok alatt elérhető. Nagy kérdés azonban, hogy a gyerekek, akik bár ebben az új világban digitális bennszülöttként élnek, mit kezdenek ezzel a rengeteg információval, hogyan választják ki ezek közül, mi a valódi és mi a megbízható – hogy mik a tények, hogy mit mond a tudomány.

Ezt a tudást, amire alapozva később döntéseket hoznak a fiatalok, az iskolában a pedagógusoktól kapják meg. A Rátz Tanár Úr Életműdíj immár 21 éve azoknak a kiemelkedő természettudományos tárgyakat tanító pedagógusoknak a munkájára hívja fel a figyelmet, akik a tudásukkal és a pedagógiai érzékükkel széles látókörű felnőttekké nevelik diákjaikat. A mai napon a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett ünnepélyes díjátadón nyolc pedagógus vehette át a díjat. Az 1,5 millió forinttal járó kitüntetést az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány kuratóriuma ítéli oda minden évben.

Az életművükért díjazott pedagógusok elmondták, hogy az elmúlt évek során szembetűnővé vált, milyen kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a gyerekek megtanulják az olyan alapvető természettudományos tényeket, mint hogy hogyan működik az emberi élettan, hogy hogyan tudunk a statisztika által adatokat értelmezni és rendszerezni, vagy hogy mi is történik pontosan az éghajlatváltozás során a környezetünkkel. Hiszen valójában ezek azok az alapok, amikhez a diákok később visszanyúlnak, amikor hasonló jelenséggel találkoznak, és ezek azok az információk, amik a felnőtté válásuk során segítik őket a világban való eligazodásban.

„A mi feladatunk az, hogy megmutassuk és elismerjük azokat a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokat, akik hivatástudatukkal generációk jövőjére vannak pozitív hatással. Szeretnénk egyúttal példát mutatni a gazdasági szereplőknek is, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást, hiszen az igazi befektetés a magyar gazdaság számára a tudásban rejlik, a tudás átadásának kulcsa pedig a pedagógusainkban” – mondta el Kroó Norbert professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely általános vagy középiskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja. A díjazott pedagógusok valamennyien a reál tantárgyak oktatási színvonalának emeléséért dolgoznak, diákjaik sikeresen szerepelnek országos tudományos versenyeken, az oktatás mellett rendszeresen továbbképzik magukat, tájékozottak az adott tudomány területén elért eredményekről, gyakran tankönyvek és szakmai folyóiratok szerzői.

Az idei évben a következő pedagógusoknak ítélte oda a díjat a kuratórium:

  • Csahóczi Erzsébet, ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola
  • Kovács István, Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
  • Dr. Vankó Péter, BME Fizika Tanszék
  • Pápai Gyuláné és Pápai Gyula, Babos József Általános Iskola, Fertőd /Soproni Szakképzési Centrum, Vas- és Villamosipari Technikum, Sopron
  • Fodor Erika, ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium
  • Sarka Lajos, Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  • Dr. Molnár Katalin, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
  • Horváth Zsolt, Gödöllői Református Líceum Gimnázium

Az életműdíjról részletesebben ezen a linken olvashat.

Borítókép; Rátz Tanár Úr Életműdíj oldala 

Legnépszerűbb cikkek