| 2018. december. 1. | 2 perc olvasás

Soproni győzelem a Schnitta Emlékversenyen!

Sopronban rendezték meg a Schnitta Sámuel Emlékverseny regionális fordulóját. A megmérettetésen a házigazda, SSZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája győzedelmeskedett, így ott lesz az országos döntőben.

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) támogatásával immár ötödik alkalommal hirdette meg a vendéglátó szakmákat oktató iskolák tanulói számára a szakmai emlékversenyt. Az emlékversenyen a csapattagok közös feladata egy négyfogásos ételsor elkészítése és felszolgálása. A versenyen a tanulók természetesen elméleti ismereteikről is számot adnak.  A megmérettetés azért különleges, mert szakmai zsűri nemcsak a tanulók egyéni teljesítményét, hanem a csapatmunkát is értékeli. 


fotó: Griechisch Tamás

Az országos döntő tervezett időpontja 2019. március, helyszíne Szolnok. A csapatverseny döntőjét előzi meg a hét országos területi régió versenye. A régiós verseny győztes csapatai képviselhetik régiójukat a verseny döntőjében.  

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét magában foglaló nyugat-dunántúli régió versenyét immár hagyományosan Sopronban, a Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiumában tartották, szombaton. A régiós versenyen Győr, Keszthely, Mosonmagyaróvár, Zalaegerszeg és Sopron vendéglátó szakképző iskoláinak csapatai versenyeztek egymással. Végül a Sopron csapata győzött! A második helyezett Győr iskolája lett. A zsűri kiemelte: szoros versenyben, színvonalas munkák születtek. 

A konyhában és a felszolgálásnál is a maximumra törekedtek a diákok.
A konyhában és a felszolgálásnál is a maximumra törekedtek a diákok.
fotó: Griechisch Tamás

Profi produkciót láttam a fiatal szakemberektől, mely a nívós éttermekben is megállná a helyét - mondta az eredményhirdetésen Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok. Ezek a megmérettetések, ahol nyomás és stressz alatt kell a maximumot teljesíteni valóban felkészítik a tanulókat a hétköznapokra, az éltre az iskola után. Sopronnak és környékének - kiemelt turisztikai térségként- fontosak a profi szakemberek a vendéglátás, turizmus, gasztronómia területén - tette hozzá Dr. Farkas Ciprián, majd gratulált minden résztvevő csapatnak.


fotó: Griechisch Tamás

Schnitta Sámuel az elmúlt század közepének meghatározó éttermi szakembere volt. Európa számos országában fejlesztette szakmai ismereteit, és megszerzett tudását hazatérte után itthon hasznosította. Több neves étterem munkáját irányította és az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar éttermének vezetője is volt. A világkiállításon figyelt fel újra a világ a magyar gasztronómiára, és az ott bemutatott ételek és a magyaros vendéglátás színvonala hosszú időre megalapozta hazánk iránt a nemzetközi turizmus érdeklődését.Schnitta Sámuel munkásságának is köszönhető, hogy a kedvezőtlen körülmények ellenére a magyar vendéglátás sikerrel őrizte meg korábbi hírnevét.  Felszolgálói ismeretek tankönyvén a pincér szakma több generációja nőtt fel. Bár a könyvben leírtak egy része már túlhaladott, de Schnitta Sámuel példát mutatott arra, hogy a múlt tiszteletére építve hogyan lehet egy szakmát megújítani és a jelenkor igényeihez igazítani.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek