| 2020. január. 11. | 1 perc olvasás

Soproni hagyományőrzők túráztak a doni áttörés magyar hőseinek emlékére

Ismét emléktúrát szerveztek a soproni hagyományőrzők, hogy így róják le tiszteletüket a doni áttörés poklában elhunyt, hősiesen küzdő magyar katonák áldozata előtt. A szervezők szerint a télies körülmények között megtett, 25 kilométeres kihívás kiváló teljesítménypróba és méltó megemlékezés is egyben. A január 11-én, szombaton tartott túrán több, mint egy tucatnyian vettek részt.

- A fertőbozi vasútállomásról indultuk, érintettük a sopronkövesdi Agg-hegyen lévő kápolnát, a végcélunk pedig Und volt. A faluban lévő világháborús emlékműnél gyertyagyújtással emlékeztünk meg a hősi halottak áldozatáról - részletezte az útvonalat Czupy Arnold, a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör vezetője.

A túrán gyalogos és lovas hagyományőrző katonák vettek részt. A menethez korabeli lovasszekerek is tartoztak, hogy így megjelenítsék a fogatosztályt. - A programot a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör vezetésével teljesítette a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni tagozata, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, illetve egy Budapestről érkező lovas alakulat is - mondta el Czupy Arnold.

A hagyományőrző katonák korahű felszerelésben, téli körülmények közepette teljesítették a túrát - így méltóképpen tudtak megemlékezni a zord körülmények között harcoló felmenőikről. Illetve, az attrakció látványossága révén több emberhez juthat el az egyesületek üzenete: soha nem felejthetjük el azokat a hős magyar katonákat, akik a hazájukért ontották vérüket!

1943 január 12-én a pokol teljes valójában megmutatkozott a planétánkon. Az orosz haderő átütő erejű támadást indított a Don-kanyarnál a 2. magyar hadsereg ellen. Hazánk katonáira egy velejéig lehetetlen küldetés várt, amelyet a körülményekhez mérten elégtelen fegyverzettel és felszereléssel kellett volna teljesíteniük. Olyan helyen, ahol a mínusz negyven fokos gyötrő, orosz tél uralkodott. A 2. magyar hadsereg körülbelül 200 ezer katonája közül 42 ezren életüket vesztették vagy eltűntek az oroszok áttörése során, 28 ezren megsebesültek és mintegy 26 ezren pedig fogságba estek.

Legnépszerűbb cikkek