Soproni hagyományőrzők túráztak a doni áttörés magyar hőseinek emlékére

  2020. január 11. - www.sopronmedia.hu

Ismét emléktúrát szerveztek a soproni hagyományőrzők, hogy így róják le tiszteletüket a doni áttörés poklában elhunyt, hősiesen küzdő magyar katonák áldozata előtt. A szervezők szerint a télies körülmények között megtett, 25 kilométeres kihívás kiváló teljesítménypróba és méltó megemlékezés is egyben. A január 11-én, szombaton tartott túrán több, mint egy tucatnyian vettek részt.

- A fertőbozi vasútállomásról indultuk, érintettük a sopronkövesdi Agg-hegyen lévő kápolnát, a végcélunk pedig Und volt. A faluban lévő világháborús emlékműnél gyertyagyújtással emlékeztünk meg a hősi halottak áldozatáról - részletezte az útvonalat Czupy Arnold, a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör vezetője.

A túrán gyalogos és lovas hagyományőrző katonák vettek részt. A menethez korabeli lovasszekerek is tartoztak, hogy így megjelenítsék a fogatosztályt. - A programot a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör vezetésével teljesítette a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni tagozata, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, illetve egy Budapestről érkező lovas alakulat is - mondta el Czupy Arnold.

A hagyományőrző katonák korahű felszerelésben, téli körülmények közepette teljesítették a túrát - így méltóképpen tudtak megemlékezni a zord körülmények között harcoló felmenőikről. Illetve, az attrakció látványossága révén több emberhez juthat el az egyesületek üzenete: soha nem felejthetjük el azokat a hős magyar katonákat, akik a hazájukért ontották vérüket!

1943 január 12-én a pokol teljes valójában megmutatkozott a planétánkon. Az orosz haderő átütő erejű támadást indított a Don-kanyarnál a 2. magyar hadsereg ellen. Hazánk katonáira egy velejéig lehetetlen küldetés várt, amelyet a körülményekhez mérten elégtelen fegyverzettel és felszereléssel kellett volna teljesíteniük. Olyan helyen, ahol a mínusz negyven fokos gyötrő, orosz tél uralkodott. A 2. magyar hadsereg körülbelül 200 ezer katonája közül 42 ezren életüket vesztették vagy eltűntek az oroszok áttörése során, 28 ezren megsebesültek és mintegy 26 ezren pedig fogságba estek.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...