| 2020. március. 28. | 2 perc olvasás

Soproni háziorvos: ezek a valóban hatékony kézfertőtlenítőszerek!

Az új típusú koronavírus-járvány felbukkanása óta az egyik legkeresettebb termék a kézfertőtlenítő szer lett. Fontos azonban tudni, hogy a veszélyes kór ellen nem minden ilyen készítmény nyújt megfelelő védelmet. Arra szintén figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a csináld magad praktikák nem jelentenek megoldást – az interneten fellelhető receptek ugyanis nem feltétlenül megbízhatóak, de ha azok is lennének, otthoni körülmények között rendkívül nehéz elkészíteni egy valóban hatásos kézfertőtlenítőszert.

Dr. Kárpáti György soproni háziorvostól megtudtuk: ugyan többféle fertőtlenítőszer létezik, de a mostani koronavírus-járvány idején elsősorban azokat érdemes alkalmazni, amelyek nem csak a baktériummal, hanem a vírusokkal szemben is védelmet nyújtanak.

- A magas, ideális esetben 70%-os alkoholtartalmú fertőtlenítőszereket érdemes használni az új típusú koronavírus elpusztítására. Mégpedig azokat, amelyeken feltüntetik a készítők, hogy virulicid hatásúak – világított rá a háziorvos. – Fontos tudni azonban, hogyha csak alkoholt fújunk a kezünkre, az csupán addig hatékony, amíg a bőr felületén van. Ugyanis ez az anyag nagyon gyorsan elpárolog, ez után pedig már nem jelent védelmet a felhasználója számára a koronavírus ellen sem. Éppen ezért azok a kézfertőtlenítők a hatékonyabbak, amelyek az alkohol mellett zselésítő anyagot is tartalmaznak, így a hatásuk hosszabb lesz – fejtette ki.

Dr. Kárpáti György rávilágított: egyre gyakrabban bukkannak fel olyan információk, főleg az interneten, hogy bárki tud otthon is kézfertőtlenítőt kikeverni, több helyen pontos recept is olvasható – szakemberek óva intenek mindenkit attól, hogy ezeket elkészítse.

- Két ok miatt sem érdemes elmerülni az „otthoni praktikákban”. Az egyik az, hogy a gyógyszertárakban a készletekben rejlő lehetőségekhez hűen a szakszemélyzet rendszeresen állít elő a WHO által ajánlott összetételű kézfertőtlenítőket – emelte ki a háziorvos. – Ezeknek az összetevőit ugyan így-úgy be lehet szerezni, de otthoni körülmények között szinte biztosan nem lehet kimérni a pontos arányokat. Így előfordulhat az a veszély, hogy a terméket a lelkes delikvens nem jól keveri el, avagy nem megfelelő mennyiséget tesz a készítménybe bizonyos összetevőkből. Az így elkészült produktum téves biztonságérzetet ad a felhasználójának. Tehát ne kevergessünk kézfertőtlenítőket otthon, hanem mindenképpen patikából, szakemberek által, speciális körülmények közepette, bevált receptek alapján elkészült készítményeket vegyünk – hangsúlyozta.

A házorvos felhívta a figyelmet arra is: örömhír mindenki számára, hogy több magyarországi üzem ráállt a kézfertőtlenítő folyadékok gyártására - ugyan első lépcsőben az egészségügyi intézmények fognak kapni ezekből a készítményekből, de a hasznos szerek nagyon rövid időn belül a lakosság számára is elérhetővé válnak.

Azonban akármilyen jó minőségű alkoholos kézfertőtlenítőt is használunk, tudni kell, hogy ezek szárítják a bőrt, ez hajlamosít akár ekcémára, gombás fertőzésre, tehát használatuk mellett mindenképpen gondoskodnunk kell a bőrünknek a hidratálásáról – emellett a szakemberek felhívják arra is a figyelmet, hogy az egyik leghatékonyabb kézfertőtlenítő módszer a koronavírus ellen is a szappanos kézmosás bő meleg vízzel.

Dr. Kárpáti György végezetül azt is elmondta: a kézmosás önmagában nem elég. Fontos, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz és kerüljük a kontaktust a sokak által megérintett felületekkel. Szintén tanácsolja, hogy rendszeresen fertőtlenítsük le a kilincseket, kapcsolókat, korlátokat, és amikor csak lehet szellőztessünk. Illetve, amikor hazaérünk, ne vigyük be a sapkánkat, cipőnket és kabátunkat az otthonunk belsőbb szegleteibe, mindjárt az ajtónál vegyük le azokat és lehetőség szerint zárjuk is el egy papírdobozba – aztán pedig menjünk menten a zuhany alá!

A felvételek illusztrációk! Forrás: Sopronmédia Archív

Legnépszerűbb cikkek