| 2020. július. 18. | 2 perc olvasás

Soproni háziorvos: ezért nagyon hasznos a PCR-teszt

A soproni háziorvos kiemelte: a PCR- teszt a legmegbízhatóbb módja a COVID-19 kimutatásának az emberi szervezetben. Már nagyon alacsony vírusszint esetén is képes pozitív eredményt adni, nem véletlen, hogy ezt a tesztet világszerte hivatalosan is elfogadják.

A PCR-teszt a vírus RNS-ét mutatja ki az orrból és a garatból vett mintákban. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására alkalmas, azt mutatja ki, hogy a vírus jelen van-e a légutakban.

- Több oka is lehet annak, hogy PCR-teszt elvégzésére van szükség. Amennyiben külföldi utazást tervez valaki, abban az esetben az adott ország aktuális besorolásának megfelelően igényelnie kell a teszt elvégzését. Ugyanis több olyan, turisták körében népszerű ország van jelenleg is, mely a beutazáshoz kéri az öt napnál nem régebbi, negatív koronavírus tesztet – hívta fel a figyelmet dr. Zanyi Gábor soproni háziorvos.

- A külföldi utazáshoz szorosan hozzá tartozik az az eset, mikor az utazó Magyarországra szeretne belépni. Itt is háromféle besorolásról beszélünk az országok tekintetében: zöld, sárga és piros. A zöld országok esetében nincs szükség tesztre, a másik kettőnél azonban kötelező. Ezen kívül indokolt még a teszt elvégzése, ha valaki betegnek érzi magát, koronavírusra utaló tünetei vannak – hangsúlyozta az orvos.

Dr. Zanyi Gábor kiemelte: minden esetben telefonon keressük fel háziorvosunkat! A szakember egy kérdéssor alapján felveszi az adatokat, rögzíti a tüneteket és amennyiben szükséges, ez alapján igényelheti a PCR-teszt elvégzését a páciensen. Ezt minden esetben az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik, az ÁNTSZ felügyeletével. Az előbb említett esetekben a magyar állam július 31-ig térítésmentesen biztosítja a vizsgálat elvégzését.

Amennyiben valaki egyéb okok miatt vagy szűrővizsgálatként szeretne PCR-tesztet csináltatni, természetesen megteheti, több magánlaboratóriumban is kérhető országszerte, térítési díj ellenében.

A vizsgálat különösebb előkészületet nem igényel, a teszt elvégzéséhez egy mintavételi pálcával az orr és a szájgaratüreg nyálkahártyájáról vesznek mintát.

Dr. Zanyi Gábor azt javasolta, ha valaki külföldi utazást tervez, fokozottan kövesse az országok besorolását és a szabályozásokat, hiszen napról napra változhat a helyzet.

Felvételek: illusztráció; korábbi felvétel; Forrás: SopronMédia Archív

Legnépszerűbb cikkek