| 2020. március. 24. | 2 perc olvasás

Soproni háziorvos: ezt tegyük, ha jelentkeznek nálunk a tünetek!

Az új típusú koronavírus rendkívül agresszív – így világszerte folyamatosan dolgoznak a szakemberek a gyógymódok kifejlesztésén. Az orvostársadalmat egyes hatóanyagok kérdése megosztja. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a koronavírust hatékonyan le lehet lassítani azzal is, ha a tünetekre panaszkodók gyorsan felveszik a kapcsolatot az orvosukkal és szigorúan betartják az utasításokat.

A COVID19-el szemben nincs ismert gyógyszer – sem a WHO, sem az orvostársadalom nem közölt még ilyet. Az oltóanyag készítése is kezdeti fázisban van, több kutatóintézet az előrehaladott kísérleteknél és vizsgálatoknál tart, de emberkísérletekre még nem került sor. Hallhattunk a híradásokban több olyan esetről, amelyek során bizonyos orvosok kiálltak valamilyen gyógyszer hatékonysága mellett a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatban, míg másokról kiemelték, hogy károsak. Ezek a kérdések azonban rendkívül megosztják a szakértőket.

- Felmerült az interneten, hogy az ibuprofén tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók fokozhatják a tüneteket. Ezt később visszavonták – emelte ki dr. Zanyi Gábor háziorvos. - Tehát az ilyen készítményeket is nyugodtan lehet szedni. De a szakma javaslata alapján az első választás a tünetekre mindenképpen a paracetamol tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók legyenek. Másodvonalban szóba jöhet a Magyarországon használt Algopyrin is, de ha lehet, először mindenképpen a paracetamolt alkalmazzuk – fejtette ki.

Dr. Zanyi Gábor háziorvos
Dr. Zanyi Gábor háziorvos

Ha valakinél a jellegzetes tünetek jelentkeznek, nagyon fontos, hogy minél előbb olyan szakembergárda kezei közé kerüljön, amelyik tud rajta tesztet végezni. 48 óra intervallumban kettő tesztet végeznek – ezáltal bebizonyosodhat, hogy fennáll-e az adott személynél fertőzöttség. Így rendkívül fontos, hogy a tünetekre panaszkodó személy már a gyanú esetén felkeresse háziorvosát – mindenképpen telefonon.

- Mi megkaptunk egy pontos eljárási rendet, amely alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Népegészségügyi Főosztályt fel kell hívnunk, majd ezután értesíteni kell a mentőszolgálat speciális, 1824-es számát – tudtuk meg a háziorvostól. - Ha a beteg magas lázzal küzd, kórházi ellátásra szorul, akkor a beteget elszállítják a megfelelő infektológiai osztályra. Enyhe tünetekkel nyugodtan maradhat otthon a beteg a kéthetes elrendelt karantén keretében – osztotta meg velünk.

Az orvosok kiemelik: félni nem szabad a szükséges intézkedésektől, a higgadtsággal és a szabályok, tanácsok betartásával jelentősen le lehet lassítani a koronavírus terjedését. Ezért a karantént, otthoni elzártságot is végtelenül komolyan kell venni.

Legnépszerűbb cikkek