| 2020. május. 1. | 2 perc olvasás

Soproni háziorvos: így viselik a betegek az új helyzetet

Jól alkalmazkodnak a soproni betegek az új típusú koronavírus-járvány miatt megváltozott körülményekhez a háziorvos szerint. A szakember nem csupán azt tapasztalta, hogy sokkal kevesebben keresik fel enyhe panaszaikkal, de a telefonos konzultációhoz és az e-recept rendszerhez is egyre jobban alkalmazkodnak a betegek.

A betegek és az egészségügyi dolgozók biztonsága érdekében több új előíráshoz is alkalmazkodnia kell azoknak, akik panaszaikkal a háziorvosukhoz szeretnének fordulni. Így azokat a betegeket, akik az új típusú koronavírus-fertőzésre jellemző tünetekkel keresnék fel a szakembereket, a sürgősségi osztály felé irányítják. Illetve, a háziorvosok már gyakorlatilag bárkinek három hónapra előre fel tudják írni a szükséges gyógyszerét. Nagy segítség ebben az elektronikus rendszer, amelynek köszönhetően a beteg már a rendelő meglátogatása nélkül, telefonon is kérheti a számára szükséges készítményt. Ugyanis a receptet a háziorvos digitálisan rögzíteni tudja az online térben, ahonnét a gyógyszerárban rugalmasan le tudják hívni a vényt. A háziorvos úgy tapasztalja, hogy a soproni betegek jól alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez.

Dr. Kárpáti György azt javasolja mindenkinek, hogy panaszaikkal bátran keressék fel a háziorvosukat telefonon
Dr. Kárpáti György azt javasolja mindenkinek, hogy panaszaikkal bátran keressék fel a háziorvosukat telefonon
Illusztráció (Forrás: internet)

- Azt látom, hogy rengeteg változás történt ezen a téren – emelte ki dr. Kárpáti György háziorvos. - Nagyon gyakori volt korábban, hogy egészen enyhe panaszokkal is felkeresték a rendelőt a betegek. Így nem volt ritka egy rendelésen a 80-100 fős betegforgalom sem. Most ez ennek a töredékére zsugorodott. Ez a betegek tudatosságának és a receptfelírás digitalizációjának egyaránt köszönhető – fejtette ki.

Dr. Kárpáti György azt javasolja mindenkinek, hogy panaszaikkal bátran keressék fel a háziorvosukat telefonon – a szakemberek ugyanis így is tudnak segítséget nyújtani a betegeknek. - Korábban kevésbé volt gyakorlat, de most a betegek rászoktak a telefonos konzultációra. Tehát tárcsázzák a háziorvost és elmondják a panaszaikat, tüneteiket. Ezekből azért elég nagy valószínűséggel meg lehet ítélni, hogy szükség van-e konkrét vizsgálatra a betegellátáshoz. Avagy tudunk olyan tanácsot adni az érintettnek, amelynek betartásával jó esélye van a gyógyulásra úgy is, hogy nem keresi fel a rendelőt és a háziorvosát – világított rá.

A háziorvosokat az is segíti az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben, hogy mintavétel céljából akár mentőt is küldhetnek a fertőzésgyanús ember otthonába, ha ennek szükségét látják.

Borítókép: illisztráció; Forrás: SopronMédia Archív

Legnépszerűbb cikkek