Soproni háziorvos: nem szabad az utcán eldobálni a maszkot és a gumikesztyűt!

Az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében Magyarországon, így Sopronban is kötelező a maszk, vagy az arcot eltakaró eszköz viselése üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ebből kifolyólag sokkal többen és gyakrabban hordanak maszkot. A szakemberek felhívják a figyelmet arra: ennek az eszköznek a kidobásánál rendkívül fontos, hogy óvatosan járjanak el viselőik.

Dr. Zanyi Gábor soproni háziorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a szájmaszk, illetve a járványos időszak során gyakran hordott kesztyű veszélyes hulladéknak minősül. - Ezt a kérdést kétfelé kell bontani – emelte ki. - Egyrészről van az orvosi rendelőkben keletkezett hulladék, illetve a lakosság is rengeteg kesztyűt és maszkot használ el. Az utóbbiról érdemes beszélni, hiszen az képezi a jelentősebb részét az ilyen típusú hulladéknak. Mindenképpen kérem az embereket, hogy semmiképpen se dobálják el az utcán a maszkot és a gumikesztyűt, hanem gondosan becsomagolt nejlonzacskóba tárolják és így tegyék be a megfelelő hulladékgyűjtőbe. Ez az ÁNTSZ kérése is a lakosság felé – fejtette ki.

Ugyan az orvosi egyetemek által elvégzett szűrések alapján nagyon kicsi az átfertőzöttsége a magyar lakosságnak, de a szakemberek rendszeresen kiemelik: a vírus itt él velünk. Ez különösen indokolttá teszi, hogy a lakosság fokozott körültekintéssel kezelje a használt szájmaszkokat és gumikesztyűket.

Dr. Zanyi Gábor soproni háziorvos
Dr. Zanyi Gábor soproni háziorvos

- Az oltóanyag sok neves szakember szerint reálisan a jövő év elejére készülhet el, a WHO szerint lehet, hogy még később – világított rá a háziorvos. - Nagyon fontos, hogy nem tudjuk, hogy kiben található meg a vírus. Az esetek 80 %-ban tünetmenetesen hordozzák a fertőzöttek, különösen igaz ez a fiatal, jó immunrendszerrel rendelkező egyénekre. Tehát tulajdonképpen mindenkit potenciálisan fertőzöttnek kell tekintenünk. Így a használt szájmaszkban és gumikesztyűben is megtalálható lehet a kórokozó, ezért minősülnek veszélyes hulladéknak ezek a tárgyak.

Dr. Zanyi Gábor kiemelte: a soproni lakosság együttműködése kiváló. Mint elmondta ha az emberek fegyelmezetlenül viselkednének, az esetben az országos szűrővizsgálat által mért jó értékek helyett sokkal zordabb eredmény tárult volna a szakemberek elé.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek