| 2019. február. 16. | 1 perc olvasás

Soproni Huszárok Bálja

8. alkalommal rendezte meg a huszárok bálját a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület. Az est a Monarchia idejébe repítette el a vendégeket, abba az időbe, amikor Sopronban állomásoztak a 9. Nádasdy huszárok, és amikor a legnagyobb társasági esemény a tiszti bál volt.

Francia négyes, dámalovasok, díszes egyenruhák, katonai hagyományőrzők – minden adott volt az időutazáshoz szombaton este a Pannónia Szállóban a Soproni Huszárok Bálján. A rendező Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület célja, hogy magas szinten képviselje a katonai hagyományőrzést, megmutatva annak összetettségét és minden szépségét. A bálon a Monarchia ideje találkozott a 21. századdal: a hagyományőrző táncok és zene a modern muzsikával és szokásokkal.


fotó: Griechisch Tamás

Az idei bál vendége volt Habsburg Sándor főherceg és felesége Herta Margarete főhercegasszony. Nyitóbeszédet a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály vezetője Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes mondott. Az önkormányzat részéről jelen volt Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok.


fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke Grubits Róbert hagyományőrző huszárkapitány, parancsnok elmondta: a 8. bálra 250 vendéget vártak, jöttek Ausztriából, Székelyföldről, Belgiumból és Horvátországból is hagyományőrzők. A bál múltja a Monarchia idejére nyúlik vissza, amikor Sopronban állomásozott a 9. Nádasdy huszárezred 1884-től. A farsangok idején a tiszti bál volt a legnagyobb bál, erre a mintára szervezték a huszárok bálját is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek