| 2020. március. 20. | 2 perc olvasás

Soproni Kamara - fontos lenne az értékes munkaerő megtartása

A március 10-i Kamarai Gazdasági Évnyitón Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a kamarát jelölte ki a új típusú koronavírus által okozott károk felmérésére és olyan javaslatok kidolgozására, amelyek enyhíthetik az elkerülhetetlen negatív gazdasági hatásokat. Az elmúlt napokban összegyűjtött több ezer vállalkozói jelzés elemzése és a területi kamaráktól - így a Soproni Kamarától - beérkezett javaslatok súlyozása után a kamara letette a kormány asztalára javaslatcsomagját, amiből a legtöbb meg is jelent a kormány március 18-án bejelentett gazdaságvédelmi akciópontjai között - olvasható a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara közleményében.

A közleményben rávilágítottak: sokan a 2008-as válságot említik a mostani krízishelyzet kapcsán, de sajnos a mai szituáció nem összehasonlítható azzal, kezelésére más eszközöket kell alkalmaznunk. Az első járulékcsökkentő, adóelengedő és hitelmoratóriumot bejelentő intézkedések után szektorspecifikus segítségre van szükség.  A kamara 6 munkabizottságot hozott létre, ahol ágazatonként végeznek elemzéseket, majd további javaslatokat, támogatási lehetőségeket dolgoznak ki a válság kezelésére. Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért Felelős Alelnöke vezeti a Turisztikai munkabizottságot. 

Elmondása szerint: a turizmus ágazati sajátosságai miatt az egyik legsérülékenyebb, így a vírus okozta problémák ebben az iparágban jelentkeztek elsőként. A negatív hullám négyszázezer munkavállalót érintett szinte azonnal. Sopronban éttermek, szállodák és a turizmushoz szorosan kapcsolódó szolgáltatók zártak be.  A turizmus szereplői javarészt kisvállalkozók, jelentősebb anyagi tartalékok nélkül. Elmondhatjuk, hogy a KKV szektor van most nagy veszélyben függetlenül attól, hogy a kereskedelemben, szolgáltató szektorban vagy az iparban tevékenykedik. Minden szektor gondokkal küzd: az érték illetve beszállítói láncok szakadoznak, fogy a raktárkészlet, a gyártási alapanyag, elkerülhetetlenek a leállások, a nem élelmiszert kínáló boltok bezárása.

Jelen súlyos helyzetben feltétlenül fontos a munkaerő megtartása és az ezt segítő kormányzati programok folytatása. A kamarai javaslatcsomagban olvasható, hogy az állam vállalja át a bérre rakodó terheket, ezzel tehermentesítve a vállalkozásokat annak érdekében, hogy megmaradjon a dolgozók nettó fizetése. Javasoltuk a SZOCHO mielőbbi csökkentését is. Sajnos néhány cég már pánikból cselekszik és osztrák mintát követve megválik az értékes munkaerejétől. Ezzel az a gond, hogy ha újra kell indítani a gazdaságot, jelentős időveszteséggel számolhat az a cég, aki akkor kezd majd újra toborozni. Fontos üzenet lehetne az is, hogy itthon a munkavállaló "ember" és nem csak egy szám a statisztikában.

A válság elleni harc tehát folyamatosan zajlik, a beláthatatlan mértékű károk enyhítéséhez a munkaadó, a munkavállaló és a kormány hathatós közös szerepvállallása jelenthet megoldást.

Ha sikerül a lehető legjobb stratégiával kezelni a válságot, indulhat a gazdaság re-vitalizációja, ami egy sor újabb intézkedésért kiált. A kamara ennek a feladatnak a megoldására is készen áll - emelte ki a szervezet a közleményében.

Borítókép: Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke; Forrás: Sopronmédia Archív

Legnépszerűbb cikkek