| 2017. február. 10. | 2 perc olvasás

Soproni konferencia: Korszerű technológia, innováció kell a kkv-k fejlődéséhez

A korszerű technológia alkalmazása, az új piacok megtalálása, az innováció és a technológiai fejlődés a kulcsa a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) fejlődésének és hatékonyságuk növelésének - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára pénteken Sopronban, a vállalkozásfejlesztést elősegítő pályázati lehetőségeket bemutató fórum előtt, sajtótájékoztatón.

Lepsényi István felidézte: Magyarország a 13. helyen szerepel a világ 45 vezető országát tartalmazó 5. Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában, megelőzve egyebek mellett Lengyelországot, Izraelt és Kanadát is. Ez az eredmény azt mutatja, hogy az innováció terén Magyarország jelentősen előrelépett.    

Hangsúlyozta: a bruttó hazai termék több mint felét adják a kkv-k, amelyeknek a növekedése az elmúlt években meghaladta a nagyvállalatok bővülését, a hazai foglalkoztatottaknak pedig mintegy hetven százaléka helyezkedik el a szektorban.

Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára
Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára
fotó: Leczovics Zsolt

A fejlődést a kormány azzal is segíti, hogy a munkáltatói terheket csökkenti, amellyel mintegy 580 milliárd forint marad a vállalkozásoknál. Ez lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy a magasan képzett munkavállalóik bérét megemeljék. Ebbe az intézkedési körbe tartozik egyebek mellett a társasági adó mérséklése kilenc százalékra, amelytől több új innovatív vállalkozás alakulását várja a kormány - magyarázta az államtitkár.        

Az MTI-nek az államtitkár arról is beszélt, hogy a kkv-k számára a legtöbb pályázat már megnyílt, ezekből a legfontosabb a kapacitásbővítési pályázat, amelyre szavai szerint óriási az érdeklődés és a lehetőségeket valószínűleg bővíteni kell majd.     

Firtl Mátyás és Lepsényi István a soproni sajtótájékoztatón
Firtl Mátyás és Lepsényi István a soproni sajtótájékoztatón
fotó: Leczovics Zsolt
Lepsényi István Sopronban
Lepsényi István Sopronban
fotó: Leczovics Zsolt

A logisztikai területen márciusban nyílnak meg a pályázatok, amelyek logisztikai fejlesztésekre fognak forrást biztosítani. Kialakítanak majd mintagazdaságokat, ahol korszerű technológiákat alkalmaznak és mutatnak be, mert nemzetközi statisztikák szerint átlagosan tíz százalékkal lesznek hatékonyabbak a korszerű technológiákat alkalmazó vállalkozások.     

Az úgynevezett integrátori pályázatokra húsz milliárd forint áll rendelkezésre. A cél, hogy a nagyvállalatoknak minél több kis- és közepes vállalkozás váljon beszállítójává, amellyel már az európai piac nyílna meg a vállalkozás előtt. 

Az idén az ötszázmilliárd forintot is meghaladja a kkv-k számára biztosított támogatás mértéke. A fejlesztésekre szánt európai uniós és a hozzákapcsolódó hazai források hatvan százaléka megy a gazdaságba és ennek jelentős hányada a kkv-kat érinti. 

Firtl Mátyás, Sopron és térsége KDNP-s országgyűlési képviselője
Firtl Mátyás, Sopron és térsége KDNP-s országgyűlési képviselője
fotó: Leczovics Zsolt

Firtl Mátyás, Sopron és térsége KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a gazdasági mutatók szerint az elmúlt évek legstabilabb költségvetési környezetében tudnak működni a hazai kkv-k, a parlamenti munka alappillére pedig a következő időszakban a jövő évi költségvetés elfogadása lesz, amellyel még kiszámíthatóbb környezet teremtődik meg a vállalkozások számára.

Legnépszerűbb cikkek