| 2017. december. 13. | 3 perc olvasás

Soproni könyvpremier: Különc Borvidék

Különleges és hiánypótló könyv jelent meg a soproni borvidékről, amelynek hivatalos bemutatóját szerdán tartották a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Különc Borvidék címmel jelent meg Horváth Ferenc új könyve, amely részletes alapossággal és gazdag képivilággal mutatja be Sopron és környékének egyik kuriózumát, a helyi bortermelők igazi otthonát, a szőlőbirtokokat.  A szerdán megtartott könyvbemutatón Dr. Simon István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere mondott köszöntőt, aki gondolataiban a helyi borvidék különlegességét és gazdagságát emelte ki.

Sok borvidék és sok bor van a világban, azonban nekünk soproniaknak a miénk a legkülönlegesebb - kezdte köszöntőjét Dr. Simon István - amit az is bizonyít, hogy vidékünkön a helyi bor mindig közösséget és összefogást is teremtett, amelyek vonzzák magukhoz a jó dolgokat. Ezt bizonyítja a helyi történelem is, amelyben talán elég csak ha Lackner Kristóf kitűnő bordiplomáciájára gondolunk vissza. 

A kormány döntése értelmében Sopron kiemelt turisztikai övezet lett, amelyben minden bizonnyal nagy szerepet játszhatott az is, hogy milyen nagy bortermelői múlttal rendelkezik vidékünk, amely döntés egyben azt is bizonyítja, hogy nem csak nekünk soproniaknak fontos térségünk, hanem hazánk is kiemelt figyelmet fordít rá. 

Dr. Simon István elmondta, hogy a soproniak mindig kötődtek a szőlőhöz, a borhoz és mindig nagy gondot fordítottak és fordítanak arra, hogy kíváló minőségű helyi nedűt állítsanak elő, amelynek érdekében a palackokba nem csak megszerzett szaktudásuk gyümölcsét hanem a szívüket is beletöltik. Öröm azt tapasztalni, hogy a helyi fiatal borászaink ígéretesek és a helyi rutinos borászok titkaira és segítségükre nyitottak, amely garancia lehet arra, hogy borvidékünk a jövőben is gazdagítja a hazai bortermelés palettáját. 

Mindezek tükrében igazán örömteli, hogy ezt a témakört illetve borvidékünk gazdagságának szépségét felkarolva most egy értékes kiadvánnyal is gazdagodik városunk Horváth Ferencnek köszönhetően,  amely kötetet minden bizonnyal nem csak a soproniak és a környékbeliek lapoznak majd nagy örömmel, hanem minden turisztikát és bort kedvelő is szívesen kézbe vesz majd. 

Az alpolgármesteri köszöntőt követően Taschner István, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke mondta el gondolatait, aki kitért a helyi borvidéken történő mindnnapi munkákra és azokra a fejlesztésekre, fejlődésekre, előrelépésekre, amelyek a helyi borvidéken történnek. Mindezekért köszönetet mondott az önkormányzatnak, akik mindig segítik azoknak a céloknak az elérését, amelyeket a hegyközség kitűz maga elé.

Taschner István beszédében kitért arra is, hogy régi barátság köti össze a könyv szerzőjével, akinek külön köszöni a helyi szölőbirtokok tulajdonosainak, gazdáinak a nevében, hogy egy ilyen magas színvonalú kötettel járult hozzá, hogy öregbítve legyen borvidékünk hírneve.  

A könyvbemutató zárószakaszában Huszár Judit beszélgetett a szerzővel, amely során kitértek a könyv születésének pillanataira és arra az aprólékos ám örömteli munkára, amelynek a végén megszülethetett a kötet. Horváth Ferenc külön kitért arra, hogy köszönetet mondjon mindazoknak akik támogatták a könyv elkészülésének lehetőségét, valamint azoknak is a köszönetét fejezte ki, akik segítették a munkáját a tartalmas kötet elkészítésében. 

A  gazdagon illusztrált könyvnek - amelyet Filep István nagyszerű fotói gazdagítanak -  különlegessége, hogy a magyar mellett németül és angolul is nagy részletességgel mutatja be borvidékünket, amelyből az is kiderül, hogy miért is KÜLÖNC BORVIDÉK a miénk. 

A könyvbemutató végén lehetőség nyílt dedikáltatni is a könyvet valamint egy állófogadás mellett baráti és szakmai beszélgetések, eszmecserék is tartalmassá tették a rendezvényt. 

A könyvbemutatót Ács Tamásnak, a Soproni Petőfi Színház színművészének nagyszerű betét előadásai is gazdagították, akinek minden alkalommal vastapssal köszönte meg a közönség a remek fellépéseket. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek