| 2017. május. 10. | 1 perc olvasás

Soproni küldöttség járt a kárpátaljai Csongor településen

Füzetcsomagokat, írófelszereléseket, gyermekkönyveket és magyar klasszikus írók műveit adományozta a soproniak nevében a kárpátaljai Csongor településnek a soproni delegáció.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2015-ben úgy határozott, hogy mentori, patrónusi feladatot vállal a kárpátaljai Csongor településen élő magyarok segítése érdekében. Az elhatározást követően 2015-ben és 2016-ban is 5-5 millió forinttal támogatta a magyarok lakta községet városunk. A 2016. évi támogatást Sopron delegációja, az előző év áprilisában ünnepélyes keretek között adta át a település képviselőjének, Baksa Tibor polgármesternek.

Idén május 4. és 7. között tett látogatást a kárpátaljai településen a Dr. Fodor Tamás polgármester által vezetett soproni delegáció, akik füzetcsomagokat, írószereket és sportfelszereléseket, illetve a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár által felajánlott gyermekkönyveket és klasszikus magyar műveket is vittek a csongoriak számára.

A hivatalos látogatáson megtekintették a már megvalósult fejlesztéseket, a teljesen megújított csongori kultúrházat, a könyvtárat, a Polgármesteri Hivatalt és a buszvárót is valamint megnézték az éppen felújítás alatt álló gyermekétkezdét is, valamint részt vettek a csongori általános iskola Anyák-napi ünnepségén. 

Péntek este került sor egy másik ünnepi eseményre is a településen, ahol átadásra került a csongori díszpolgári oklevél átadása, melyet a helyi önkormányzat a kárpátaljai községnek nyújtott anyagi és erkölcsi támogatásaiért Dr. Fodor Tamásnak, Sopron polgármesterének adományozott. Az eseményen Gál Tamás, a Soproni Petőfi Színház színművésze, Arany János: A nagyidai cigányok című vígeposzát adta elő, amely előadás nagy sikert aratott a csongoriak körében, amit vastapssal háláltak meg.

2017.05.06-án szombaton, Dr. Fodor Tamás Beregszászon megbeszélést folytatott Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével, valamint Dr. Dencs András püspöki referenssel a kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetéről, majd a soproni delegáció látogatást tett a Vereckei-hágón található honfoglalási emlékműnél, ahol Dr. Fodor Tamás polgármester a város nevében koszorút helyezett el.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: Csongor

Legnépszerűbb cikkek