| 2017. szeptember. 19. | 1 perc olvasás

Soproni küldöttség Kismartonban

Idén ünnepli kétszázadik születésnapját Karl von Drais erdészeti tisztviselő találmánya a futógép, vagyis a mai kerékpár őse. Ebből az alkalomból nyílt kiállítás a kismartoni Projektraum Burgenland múzeumban.

A tárlat egy ruszti magángyűjtő, Johann Schneeberger gyűjteményén keresztül mutatja be a bicikli fejlődésének történetét. De nemcsak a bicikli jubilál idén hanem a Kismarton-Sopron közötti testvérvárosi kapcsolat is tizenöt éves. A jeles évfordulók valamint az Európai Mobilitási Hét alkalmából bicikli szerető soproni küldöttség tagjai látogatták meg a kiállítást. A program fő szervezője Papp Attila, aki a hagyományos Liszt Ferenc Kerékpártúra életre hívója is.

Mint azt Barcza Attila Önkormányzati képviselő, az ifjúsági turisztikai és sportbizottság elnöke elmondta Kismarton fontos szerepet tölt be Sopron testvérvárosai között. Ez a testvérvárosi kapcsolat történelmi, földrajzi és testvériségi kapcsolaton is alapul, immáron 15. éve. Az elmúlt évek tapasztalatai és a maihoz hasonló programok is alátámasztják, hogy ez az együttműködés mindkét közösséget gyarapítja és gazdagítja.

Kismarton részéről Thomas Steiner polgármester nevében Mag. Josef Mayer alpolgármester és sportbizottsági tag köszöntötte a soproni delegációt. Mint kiemelte különösen fontos számára mind az Európai Mobilitási Hét, mind a testvérváros kapcsolat, sőt személyesen is kötődik a jeles alkalomhoz, hiszen személyesen is jelen volt a testvérvárosi együttműködés megkötésekor.

A soproni látogatókat Dr. Gátas József a múzeum részlegvezetője vezette körbe a tárlaton.  

Legnépszerűbb cikkek