| 2017. július. 2. | 4 perc olvasás

Soproni Petőfi Színház : Jól gazdálkodni a tehetséggel

Ács Tamás színész, Rovó Péter táncos és Szélyes Andrea jelmeztervező kapta a Soproni Petőfi Színház idei Nívó-díjait az évadzáró társulati ülésen, ahol posztumusz Örökös-tag címet ítéltek oda az 1995-ben, 48 éves korában elhunyt Horváth Géza fővilágosítónak. Ezt özvegye vette át.

- Jól gazdálkodni a tehetséggel a közösség szolgálatában. Mindez befektetés és megtérül. Sikeres évadot tudhatunk magunk mögött, előadásaink jó minőségben zajlottak le és közben megmaradt  a műhelymunka jellege a működésünknek – erről is beszélt Pataki András, a  Soproni Petőfi Színház igazgatója az évadzáró társulati ülésen, ahol elmondta: míg a 2015/16-os évadban 286 előadást játszott a társulat 65 ezret meghaladó néző és 10.700 bérletes előtt, addig az idei évadban már 378 előadást tartottak. Pontos, részletes számok csak augusztus 31-után állnak rendelkezésre a zárás után, de a várakozások szerint magasabb lesz a látogatottság, mint tavaly. Jövőre már 410 fölé emelik a játszási számot.

Az igazgató évadértékelésében kiemelte, hogy szép sikereket értek el az idei bemutatóik, így  a Chioggiai csetepaté - a Pesti Magyar Színházzal koprodukcióba készült a darab - a Diótörő, amely műsoron marad jövőre is, csakúgy, mint a közönség által  nagyon szeretett My Fair Lady. Utóbbi produkció szinte mindig  teljes telt házakat hozott.

A kamarakörülmények között játszott Őszi szonáta Budapesten, a Felvidéken és Erdélyben is vendégeskedett nagyon jó visszajelzéseket kapva. A dzsungel könyve című musical erős, harminc feletti előadásszámot meghaladó sorozat után búcsúzott a lelkes közönségtől. A Macbeth című drámával Budapesten is vendégeskedhetett a társulat. A Sopron Balett a fővárosban, Tatabányán és a Pozsonyban is nagy közönségsikerrel játszotta el az Álmos legendáját.

A direktor hangsúlyozta, hogy  az iskolaszínházi programban játszott 35 kiló remény, valamint a hozzá kapcsolódó tornatermi színházban a Candide, s a Jónás könyve, illetve a Kövek című előadások kiemelkedően sikeresek voltak az elmúlt évadban is, Ezeket a kezdeményezéseiket a jövőben is folytatják. Sőt, indítanak egy újat is mellé: Fórum Színházi foglalkozások keretében a Csongor és Tündét mutatják be és beszélgetnek az előadásról a diáksággal. Az Arany János-emlékév tiszteletére játsszák majd az Arany-kor című összeállításukat és készül Szendrei Júliáról is produkció, amelyet Bécsben mutatnak be először.

Pataki András kiemelte az Aida című musical barlangszínházi várakozáson felüli fogadtatását- mind a hat előadáson felállva tapsolt a közönség -  és ez jó előjel lehet a következő zenés évadhoz. 

A nyitányként októberben felnőtt bérletben Eperjes Károly rendezésében, Reviczky Gáborfőszereplésével a Hyppolit, a lakáj című vígjátékot mutatja be a Soproni Petőfi Színház a Pesti Magyar Színházzal koprodukcióban. Moliére A fösvény című műve alapján Simai Kristóf, Katona Imre és Szarka Gyula írta a Zsugori című zenés komédiát. A Komáromi Jókai Színházzal közösen készülő darabot Béres László állítja színpadra.

A Sopron Balett egy este három produkcióval mutatkozik be Táncrapszódia címmel. Rosta S. Csaba és Demcsák Ottó Labirintus, Szergej Rahmanyinov és Alekszej Batrakov Lángoló szív, valamint W.A Mozart és Rovó Péter Mozart szelet  című táncjátékait láthatják a nézők.

Ősbemutatóként tekintheti meg a közönség Papp Gyula, Demjén Ferenc, Sárdy Barbara Ármány és szerelem című rockzenés játékát. Feke Pál és Serbán Attila The Blues Brothers címmel ad elő musicalshowt. A Zentai Magyar Kamaraszínházzal és a budapesti Nemzeti Színházzal közösen mutatja be a soproni teátrum kamaraelőadásként Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című drámáját Szilágyi Tibor főszereplésével.

Az évadzárón Demcsák Ottó a Sopon Balett vezetője arról beszélt, hogy teljesült az a művészi elképzelés, amit öt éve elgondoltak, s nagyon büszke az együttesre. Elhangzott, hogy táncosok közül Sasvári Krisztina és Bolla Bence távozik, viszont a soproni színháznak az oroszországi Szaranszkban található Jausev Állami Zenés Színházzal kötött együttműködésének köszönhetően valószínűleg onnan érkezik majd új tag.

Az eseményen a soproni önkormányzat nevében Sass László, a kulturális- és oktatási bizottságának elnöke köszöntötte a színház dolgozóit. Aláhúzta, örül, hogy a színház tagjai úgy beépültek a város életébe, mintha mindig is itt laktak volna. Találkozhatnak velük a nézők különböző rendezvényeken, eseményeken, szerves részeseivé váltak a Sopronnak. Beszélt arról is, hogy a közönség megtartása nem könnyű feladat a mai világban, hiszen megváltoztak a kultúrafogyasztási szokások, s ebben kell a színháznak tovább folytatni a munkáját, küldetését. Hozzátette: mozgalmas volt az idei évad és bizakodással tekinthet mindenki a következő szezon elé.

A társulati ülés végén Ács Tamás színész, Rovó Péter táncos és Szélyes Andrea jelmeztervező vehette át a Soproni Petőfi Színház idei Nívó-díjait. Posztumusz Örökös-tag címet ítéltek oda az 1995-ben, 48 éves korában elhunyt Horváth Géza fővilágosítónak, akiről Pápai László rendező emlékezett meg.


fotó: Torma Sándor

fotó: Torma Sándor

fotó: Torma Sándor

fotó: Torma Sándor

Legnépszerűbb cikkek