| 2019. március. 18. | 2 perc olvasás

Soproni sikerek a Szakma Sztár Fesztiválon

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2019-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „XII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2019. március 12-14-e között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került sor. A Soproni Szakképzési Centrum öt tanulója ért el kiemelkedő eredményt tanult szakmájában.

A szakmai versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén; a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása.

Az SZKTV-re az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő végzős tanulók jelentkezhettek. A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi kamarák szervezték és bonyolították le, a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlott.

2019. évben az országos szakmai versenyekre a 65 szakképesítésben közel 7.500 fő jelentkezett. 


Forrás: Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolája Facebook oldala

A kiemelkedő eredményeket elért tanulókat az MKIK meghívja a WorldSkills és EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.

Az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok − a korábbiakhoz hasonlóan − egy napos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vehettek részt a rendezvényen. A fesztiválra az elmúlt évben közel 15 ezer látogató érkezett. A látogatók 70%-a az általános iskolákból érkező, 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal mellett még a 8−9−10.osztályosok, s a versenyben résztvevő szakmákban tanulók és gyakorló szakemberek voltak nézőként a rendezvényen. A látogató diákok szakmai tárlatvezetésen is részt vehettek, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

A Soproni Szakképzési Centrum nyolc válogatóba jutott tanulója közül öten mérettettek meg a legjobbak között a döntőben, ahol négyen dobogós helyen végeztek, első és második helyezettként.

A rendezvény támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium az NFA-KA-ITM 4/2018 szerződés keretében.

     


Forrás: Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolája Facebook oldala

Legnépszerűbb cikkek