| 2017. október. 12. | 2 perc olvasás

Soproni színészekre figyelhetnek az amerikai nézők

Bekerült a Csonka délibáb a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválra, melyet idén november 9-16 között rendeznek meg. Az alkotás főbb szerepeiben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Dörner György, Mezei Zoltán, Marjai Virág és a soproni színház társulatának tagjai láthatók. A rendező Bozsogi János, a producer Pataki András.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén közreműködik a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál megszervezésében. Ennek köszönhetően a november 9-16. közötti amerikai programsorozaton megjelenési lehetőséget kapnak a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatást nyert alkotások. A hatóság szakértője a fesztiválszervezőkkel közösen választotta ki azokat a munkákat, amelyeket Los Angelesben angol felirattal vetítésre javasoltak. Ebbe került be a Csonka délibáb. A filmet a Pápa Városi Televízió a Forrás Film Produkcióval közösen készítette el. Az alkotás Lukács József színművész azonos című dokumentumregényének motívumai alapján készült, a forgatókönyvet Ozsda Erika és Németh Ervin írták.

A Csonka délibáb az ötvenes évekbeli hortobágyi kitelepítésekről szól, egy 13 éves gyermek szemével, az őt ért hatásokon keresztül mutatja be ezt a vészkorszakot, az események lelki és érzelmi fájdalmait, a kiszolgáltatottak szenvedéseit a táborok létrehozásától a felszámolásukig. A fiút a soproni Heim Vilmos alakítja. A film rendezője Bozsogi János, operatőre Mike László, vágója Varga András, producere Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója.

- Nagy öröm számunkra, hogy egy olyan filmmel vehetünk részt ezen a rangos fesztiválon, amelyben a soproni színház szinte minden színésze részt vett, erre épült a Pápa Városi Televízióval az együttműködésünk. Az is fontos, hogy a magyar történelem egyik mai napig hasogató szakaszáról, a kommunizmus bűneiről szóló témát dolgozhattunk fel. Erről kevés film készült. Apák, anyák, nagyszülők emlékezetéről beszélhetünk a mindennapi valóságunkban, hogy soha ne feledjük el ezt a fájdalmas időszakot – mondta Pataki András, hozzátéve: a Csonka délibábot összesen hétszer láthattak a nézők a közszolgálati adókon (Duna Televízió, Duna World, M5),  meghívást kapott a második Magyar Filmhétre, s vetítették még Bécsben, Budapesten és Pápán is. Az alkotás különdíjat nyert a Helyi Televíziók Országos Egyesülete által alapított Helyi Érték Díj elnevezésű pályázaton.

A Csonka délibáb volt a közelmúltban elhunyt Schubert Éva utolsó a filmes munkája. Ő kötődött a soproni színházhoz is, hiszen a 2004/2005-ös évadban a társulat tagja volt.

A leghűségesebb város teátrumának a színészei az elmúlt években több filmben, sorozatban  is szerepeltek, a direktor örül annak, hogy így is megismerhetik a nézők a sokoldalúságukat.  

Rövidesen elkészül az idén forgatott Téli virágzás című rövidfilmjük. Ebben Eperjes Károly is játszik. Október 21-én  pedig láthatják a helyi nézők a Soproniensis ’56 dokumentumfilmjüket, amely a forradalom városi eseményeit dolgozta fel.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek