| 2018. július. 3. | 1 perc olvasás

Soproni születésű író kapja idén a Georg Büchner irodalmi díjat

A legjelentősebb német irodalmi díjat a Sopronban született, 37 éves Terézia Mora (Móra Terézia) érdemelte ki 2018-ban. Az 50 ezer euróval (16,4 millió forint) járó elismerés a legjelentősebb német irodalmi díj, amelyet 1951 óta oszt ki a darmstadti német nyelv- és irodalmi akadémia. Korábban a német nyelvű írók közül Günter Grass, Heinrich Böll és Elfriede Jelinek is megkapta az elismerést.

“Regényeiben és elbeszéléseiben Terézia Mora a hazátlanoknak, a kitaszítottaknak, a kétes egzisztenciáknak szenteli figyelmét, ezzel közvetlenül, fájdalmat okozva ér korunk idegszálaihoz” – indokolta döntését a zsűri. Kíméletlenül méri fel “a nagyvárosi nomádok elveszettségét, a belső és külső idegenség szakadékait”, ezt képekkel és feszültségekkel telített nyelven, szuggesztíven és erőteljesen teszi, ironikus hangsúlyokkal, finom utalásokkal, analitikus pontossággal – áll az indoklásban.

Terézia Mora 1971. február 5-én született Sopronban, 1990-ben költözött Berlinbe, ahol a Humboldt Egyetemen hungarológiát és színháztudományt tanult, a Filmművészeti Főiskolán (DFFB) pedig forgatókönyvírói végzettséget szerzett. Első – Különös anyag című – regénye 1999-ben jelent meg, megkapta érte az egyik legfontosabb német irodalmi elismerést, az Ingeborg-Bachmann-díjat. 2013-ban neki ítélték a Német Könyvdíjat A szörnyeteg című regényéért, szombaton pedig a női alkotóknak járó Roswitha irodalmi díjjal gazdagodott. Műfordítói munkássága is ismert, elsősorban Esterházy Péter több német nyelvű kötete révén, de fordított már többek között Parti Nagy Lajostól és Örkény Istvántól is műveket németre.

Borítókép: Peter Von Felbert


wikipédia

Legnépszerűbb cikkek