| 2020. január. 8. | 1 perc olvasás

Soproni vonatkozású nyomtatvány hozhat újdonságot a Szent Korona-kutatásban

XVII. századi nyomtatvány került az Országos Széchényi Könyvtárba, amely a Szent Korona-kutatás számára is újdonságot hozhat – olvasható az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közleményében.

A bibliográfialiag ismeretlen nyomtatványt 1681. december 9-e után valószínűleg Bécsben adták ki. A dokumentum a Szent Korona negyedik soproni tartózkodásáról és Pfalz-Neuburgi Eleonóra Magdolna Terézia királyné-koronázásáról tudósít – áll az összegzésben.


Pfalz-Neuburgi Eleonóra Magdolna Terézia királyné
Forrás: internet

A rendekkel való újabb kiegyezés szimbolikus lezárásaként I. Lipót király harmadik feleségét 1681. december 9-én koronázták magyar királynévá, amely az akkor már közel fél éve tartó országgyűlés méltó lezárása volt. A témával eddigi ismereteink szerint két írás foglalkozott, amelyeknek a Habsburg-udvar titkára, Johannes Probst a szerzője, s mindegyik 1682-ben Bécsben íródott.

 
 I. Lipót király 
Forrás: internet

A Központi Antikvárium árverésén vásárolt nyomtatvány 13 pontba szedve ismerteti a Szent Korona bevonulásának menetét, majd 26-ban a királyné megkoronázásának ceremóniáját. A tartalmi hungarikum mind a magyar koronázás- és parlamentarizmuskutatás, mind a hazai historiográfia és könyvtörténet szempontjából kiemelkedő fontossággal bír, jelentőségét ráadásul tovább növeli, hogy a XVI-XVII. századi magyar koronázásokról viszonylag kevés egykorú vagy közel egykorú önálló kiadvány jelent meg – tartalmazza az OSZK közleménye. 

A címlapfotó illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek