| 2016. augusztus. 3. | 2 perc olvasás

Soproniak is ott voltak a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó a római katolikus egyház rendezvénye, amely a Föld minden térségéből érkező fiataloknak és fiatal felnőtteknek szól.

Kétmillió zarándok, köztük majdnem ötezer magyar fiatal vett részt a vasárnap véget ért, krakkói Ifjúsági Világtalálkozón, amelyet Ferenc pápa bejelentése alapján legközelebb Panamában rendeznek meg 2019-ben. 

A virrasztásra 30 km-es gyalogos útvonalon tudtak eljutni, ahol Ferenc pápa a több mint másfél millió zarándok előtt mutatott be szentmisét, melyen húsz bíboros, köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek és több száz püspök is koncelebrált. Erdő Péterrel a magyarok nagyrésze a pénteki előadásán találkozhatott.

 

A soproni csoport
A soproni csoport

Győr-Moson-Sopron megyéből a Győri Egyházmegye, és az Ifjúsági Kereszténydemokrata szövetség szervezett külön csoportot, de voltak egyéni résztvevők is.

A Soproni-Pannonhalmi csoport egy Krakkó melletti kisvárosban Krzeszowicében lakott egy tornateremben 430 magyar zarándokkal együtt. A lengyel kisváros lakóitól a lengyel-magyar barátság szeretetét valóban érezhették a csoport tagjai, ezáltal sok új ismeretség, barátság szővődött.

A különböző nemzetek közötti közös programokon pedig a jó hangulat mellett már barátságok is kialakultak. - tudtuk meg Barcza Attilától, aki a világtalálkozón a soproni és pannonhalmi résztvevők által indított busz csoportvezetőjeként vett részt.

A szentatya
A szentatya

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó a római katolikus egyház rendezvénye, amely a Föld minden térségéből érkező fiataloknak és fiatal felnőtteknek szól. 

 

A világtalálkozót II. János Pál pápa hozta létre 1984-ben. A virágvasárnapi eseményre a Szentatya Rómába hívta a fiatalokat, hogy egy egyszerinek tervezett esemény keretében közösen ünnepeljék a megváltás évének lezárását. Köszönhetően a fiatalok lelkesedésének és a résztvevők nagy számának 1985-ben a pápa meghívta a világ minden fiatalját egy újabb összejövetelre, majd hivatalos úton is kezdeményezte a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozómegünneplését. Azóta egyházmegyei szinten minden évben, nemzetközi szinten pedig két-három évente megrendezik. 

 

A mindenkori pápa minden világtalálkozó előtt üzenetet tesz közzé, amelyben többek között meghatározza a következő összejövetel mottóját. Az esemény középpontjában a Szentatyával való találkozás áll, aki maga mutatja be a zárómisét. Ennek keretében jelenti be a következő találkozó helyszínét.

forrás: wikipedia.org

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek