| 2021. augusztus. 24. | 1 perc olvasás

Soproniak közreműködésével építettek szájharmónika-lamellákból hangszobrot Berlinben

A használt szájharmonikákból kiszerelt lamellákból álló alkotás az egykori berlini fal leghosszabb megmaradt szakaszánál készült globális együttműködésben, többek közt a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) támogatásával. A projektet augusztus 21-én mutatták be - írja a papageno.hu. A dolog érdekessége, hogy két soproni zenész - Korényi János és Szőke Gergely - is adott lamellákat az installációhoz.

A WINDWALL című közösségi művészeti alkotás több ezer újrahasznosított szájharmonika-lamellasorból áll össze, amelyeket a Berlint és képletesen egész Európát évtizedekig kettéosztó fal East Side Gallery nevű, megmaradt belvárosi szakaszánál építettek szoborrá.


Windwall Facebook

A projekt létrejöttéhez 39 magyar harmonikás is aktívan hozzájárult: 727 lamellát küldtek a szoborhoz, ami a teljes projekthez szükséges mennyiség hetede. Az alkotók külön megköszönték a hozzájárulást az itthoni gyűjtést szervező Szabó Tamásnak, valamint az adakozó zenészeknek. Szombaton a hangszobor már elkészült részét berlini, budapesti és bécsi hangművészek hozták működésbe különböző módokon.


Windwall Facebook

Windwall Facebook

Windwall Facebook

A projekthez városunkból először Szőke Gergely, a BluesHangers zenekar vezetője csatlakozott lelkesen, és az ő felkeresése nyomán adott további lamellákat Korényi János, a Crazy Daisy Jug Band tagja. A szájharmonikások örömmel vettek részt a kezdeményezésben.

Korényi János
Korényi János
Crazy Daisy Jug Band Facebook-oldala
Szőke Gergely
Szőke Gergely
BluesHangers Facebook-oldala

Legnépszerűbb cikkek