Sopronkövesd bemutatja büszkeségét az országos kezdeményezésben!

A Sopronkövesdi Tájház is csatlakozott a Közösségek Hete országos rendezvénysorozathoz, amely idén a járványra való tekintettel a virtuális térbe invitálja az érdeklődőket. A településen sokrétű összefogással valósítanak meg digitális tartalmakat, amelyek célja, hogy bemutassák a helyi értékeket a közönség számára.

A Közösségek Hete programsorozat keretében Sopronkövesd az egyik új büszkeségét, a tájházat is bemutatja virtuális séta keretében. A nemrég felújított épületben a település gazdag helytörténeti gyűjteménye tekinthető meg. Ez a kollekció addig hánykódott, míg a település helyi védettség alá nem vette a múzeumnak otthont adó különleges épületet.

- Az objektum nagyon lerobbant állapotban volt, de találtunk egy pályázati lehetőséget, amelynek köszönhetően fel tudtuk újítani – emelte ki Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere. - Így ki tudtuk alakítani ebben az épületben a tájházunkat, amelyet tavaly nyitottunk meg a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat során. A helyiek és az ide látogatók számára egyaránt érdekes tárlat első bemutatása után annyi felajánlás érkezett, hogy most már szinte új tájházat is kellene nyitnunk. Ezért folyamatosan gondolkozunk további lehetőségekben, például, hogy a mezőgazdasági eszközöket külön gyűjtemény keretében bemutassuk egy másik pajtában – fejtette ki.

A sopronkövesdi óvoda munkatársai küldetésüknek jelölték ki a helyi kulturális értékek átörökítését a jövő generációi számára. Ennek a járványos időszak sem vethetett gátat – sőt, ez még inkább arra késztette őket, hogy ebben a korlátozásokkal teli időszakban még élőbbé, közösségibbé tegyék a hagyományokat a digitalizáció eszközeivel. Ezért is csatlakoztak a Közösségek Hete programsorozathoz.

- Most, a karanténhelyzet idejében a májusfa állítást virtuálisan mutatjuk be a kisgyermekek számára. Szeretnénk, hogyha ezeket az értékeket is továbbvinnék – hangsúlyozta Menyhárt Ildikó, a Sopronkövesdi Nefelejcs Óvoda intézményvezető-helyettese. A település kulturális közössége azonban nem csak gyermekeknek készít tartalmakat. - Üzeneteket küldtünk a világnak, amelyek majd a kvízműsorunkban is elhangzanak. Ezzel a azt kívánjuk elérni, hogy a népi értékek mellett tovább tudjuk adni azokat a gondolatokat, emberi jellemvonásokat is, amelyek ezekben a falvakban éltek az őseinkben, az ő mindennapjaikban – részletezte.

A Sopronkövesdi Tájház kollekciója maga is a településen élők és az ahhoz kötődők összefogásának köszönhetően tud egyre bővülni, értékesebbé válni. Így például a Hímzőkör tagjai is készítettek autentikus dekorációkat a tárlathoz. - Amint híre ment a faluban annak, hogy tájház készült, azon nyomban fellángolt az adományozó kedv az emberekben. Ezzel együtt teljesedhetett ki a gyűjtőkör maga – világított rá Szalainé Rózsa Katalin, a sopronkövesdi Hímzőkör vezetője, aki kiemelte: a gyűjteménynek otthont adó ház adottságai különlegesek, ugyanis polgári stílusban épült, mégis megtalálható benne egy régi parasztház osztata – ez a parasztvilágból a polgárosodásba történő átmenetet mutatja meg rendkívül szemléletesen az érdeklődőnek.

A Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot 2020-ban május 11. és 17. között zajlik le, Így is összetartozunk mottóval. Az idén virtuálisan megvalósuló kezdeményezéshez az ország mintegy 80 települése kapcsolódott be. A Sopronkövesdi Tájházról szóló videót szerdán 10 órától lehet megtekinteni a www.kozossegekhete.hu weboldalon.

Legnépszerűbb cikkek