Sopronkövesden olyan meseösvény nyílt, ami nem csak szórakoztat

Már látogatható a sopronkövesdi Agghegy új attrakciója, a meseösvény, ami húsz állomáson át szórakoztatja, mozgatja, és még helytörténetre is tanítja a gyerekeket, felnőtteket. Aki kifutotta magát az erdőben, hintapark a jutalma.

A soproni Boszorkány meseösvény ötletgazdája, Ábrahám Zsuzsanna, és a jó ötletekre mindig nyitott sopronkövesdi önkormányzat közös munkájának eredményeként, a látványosságokban egyre gazdagabb Agghegy igazi családi programlehetőséggel gazdagodott. Fülöp Zoltán polgármesterrel jártuk be a húsz állomásból álló, közel másfél kilométeres ösvényt, amin a gyerekek kiszaladgálhatják magukat, feladatokat oldhatnak meg, miközben jó levegőn vannak és még hasznos információkat is kapnak. Aki nem gyerekkel kirándul, annak is fel kell keresnie az Alpok nyúlványainak utolsó gyűrődését, a Sopronkövesd feletti lankákat. Érdemes!

 

Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere

A település központjából indulunk Sopron felé autóval, az utolsó utcánál kanyarodunk Füles (Nikitsch) felé balra. Talán kétszáz méter a táv, és az erdő előtt murvázott parkolóban hagyhatjuk a járgányt. Táblák köszöntik a sétálókat, minden elágazásnál útmutató és új látványosság fogad. Alighogy beérünk a zölden burjánzó erdőbe, az egykori határőrség nyomait láthatjuk (nagyobb gyerekeknek már a vasfüggöny, a sorkatonság, a határőrizet témája is érdekes lehet), majd néhány méter, és a Ciffra hídon állunk, a Füles patak felett. Innen magától értetődően kanyarog az út, bár külön érdekesség, hogy mindig kínálnak egy alternatív, plusz lehetőséget is a Czeglédi Nóra grafikus rajzolta informatív, szép és kedves táblák.  A kisebbeknek pedig valószínűleg megmosolyogtató meglepetésül szolgálnak majd a nyári kövesdi fafaragó táborok alkotóinak munkái. Hol a kisvakond integet a fák között, hol egy kobold áll őrt, de útközben szembejöhet még Pom-Pom, Spongya Bob vagy Pókember is.

A legjobb persze az, hogy amíg az állomások feladatait megoldják a gyerekek, rengeteg információt is kapnak. Megtudhatják, hogy valaha lóvasút járt erre, melyik állat milyen nyomot hagy a homokban, milyen szarvasagancsok vannak, milyen eszközöket vagy mértékegyeségeket használtak a falusiak, mit látni a hegytetőn, vagy milyen volt a csősz hordója...

Történetek, mesék bontakoznak ki az állomásokon, miközben azok témájához kapcsolódó feladatokat oldhatnak meg a gyerekek. Mindez egy karban tartott sétányon, a gyönyörű természetben. Ez már önmagában is csalogató, de talán a nehezebben mozdulóknak is vonzó lesz, ha eláruljuk, az Agghegy tetején hintapark várja a vándorokat. Kicsiknek, nagyoknak, óriásoknak is szabad a repülés, és a pazar panoráma is ingyen van!

 

Legnépszerűbb cikkek