| 2019. március. 27. | 1 perc olvasás

Sorra érkeznek a madarak a Fertő tóhoz is

Már javában zajlik a madárvonulás, amely kiválóan megfigyelhető a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén is. Mivel a százas nagyságrendű érintett madárfaj nem egyszerre indul meg célja felé, ezért ez a több hónapig tartó időszak felettébb színes a természet kedvelői számára.

- A legkorábban vonuló madarak már február környékén megérkeztek a nemzeti parkhoz – tudtuk meg Pellinger Attilától, a Fertő-Hanság Nemzeti Park zoológusától. - A telelő madarak többsége már elindult a tőlünk északabbra fekvő költőhelyükre, az itt költő fajok viszont folyamatosan érkeznek a napokban, hetekben. A legkésőbb érkező madarak csak május elején teszik majd tiszteletüket itt, ilyen például a sárgarigó, a kékvércse és a gyurgyalag – fejtette ki.

A tavaszi madárvonulást nem csupán az teszi érdekessé, hogy közép-európai viszonylatban több száz érintett madárfaj hónapokon át folyamatosan, de nem egyszerre indul meg célja felé. A folyamat a dinamizmusa miatt is izgalmas. - A tavaszi madárvonulás sokkal gyorsabban zajlik, mint az őszi, ugyanis ilyenkor a madarakat hajtja a szaporodási ösztönük. Az idővel eszeveszett versenyt kell futniuk, amelynek egyaránt része a territórium megtartása, a fészkelőhely felépítése – fejtette ki a zoológus.

Pellinger Attila kiemelte: március végén már érdemes felkeresnie a madarakat kedvelőknek a Fertő-Hanság Nemzeti Park e tekintetben frekventált helyeit – de az ország többi tájvédelmi körzete is kecsegtethet csemegéket az érdeklődők számára. A Fertő-Hanság Nemzeti Park honlapján folyamatosan friss információkat olvashatnak a természetbarátok a folyamattal kapcsolatban.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek