| 2021. szeptember. 24. | 2 perc olvasás

Speciális nevelési igényűek regionális találkozója

Oktatók, nevelők osztották meg tapasztalataikat a sajátos nevelési igényűek regionális találkozóján pénteken a Munkácsy-teremben. A kerekasztal beszélgetéseken SNI-diákok is meséltek élményeikről, beilleszkedésükről a mindennapokban.

Fogyatékkal élő fiatalok rövid műsorával kezdődött a regionális találkozó. A felkészítésben a Macskakő Gyermekmúzeum munkatársai segédkeztek. A rendezvény középpontjában gyakorlatorientált, pozitív példákat felvonultató kerekasztal-beszélgetések álltak. Az eseményen köszöntőt mondott Kállai Anikó A szervező Autitok Egyesület elnöke a megnyitón hangsúlyozta; a mai napot a pozitivitás mentén fűzték fel. „A mai nap a sikersztorikról szól, hiszen számos résztvevő, autizmussal küzd, vagy a nevelési igényét tekintve különbözik más embertársától, de az előtte álló lehetőségeket kihasználta az életben. Többen felsőoktatásban tanulnak, vagy már végeztek, amely megmutatja, kis segítséggel, nagy célokat is kitűzhetnek maguk elé a fiatalok. Ezt a segítséget próbáljuk ma kibővíteni azzal, hogy oktatókat, nevelőket hívtunk, akik nap mint nap ebben a témában dolgoznak. Nagyon fontos, hogy mi nem keseregni szeretnénk, hanem pozitívan állni a mássághoz az oktatók részéről, és a fogyatékkal élők részéről is. - tette hozzá Kállai Anikó.


fotók: Griechisch Tamás

A rendezvény fővédnöke Barcza Attila volt. Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, nagyon színvonalas szakmai programot állított össze a mai napra az Autitok Egyesület. Hozzátette: példaértékú hozzáállással dolgozik az egyesület. „Elképesztő munkát végez a szervezet, minden soproni hálás lehet az aktivitásukért. Egyetemi előadók, a Soproni Gyógyközpont orvosai, és autista diákok is részt vesznek a mai napon. Ez a rendezvény is azt a célt szolgálja, hogy az autizmus nem betegség, hanem egy más állapot, és mindent el kell követnünk azért, hogy minél teljesebb életet élhessenek - emelte ki Barcza Attila.


fotók: Griechisch Tamás

A speciális nevelési igény egyik fajtája a hiperaktivitás. Számos sportoló küzd ezzel - mondta el Gőgh Zoltán, az Autitok Egyesület projektmenedzsere.

„Egyesületi vezetőként is dolgozom, így több tagunknak személyes érintettsége van a témában. Úgy gondoltam, a mai nap remek alkalom, hogy bemutassuk ezt a világot a sport révén is. 600%-kal emelkedett az elmúlt 20 évben a sajátos nevelési igénnyel élők száma, így mindenképp fontos témáról van szó." A Krav Maga egyesület elnöke hangsúlyozta: egy társadalom civilizáltságát, kulturáltságát azzal lehet felmérni, hogyan viszonyul a mássághoz, mi pedig nagyon mások vagyunk. Ebben próbálunk előrelépni a mai napon.”


fotók: Griechisch Tamás

Az eseményen egész nap kerekasztal-beszélgetések fogadják az érdeklődőket. A nyitott diskurzuson speciális nevelési igényű általános és középiskolások, valamint szakemberek és pedagógusok oszthatták meg tapasztalataikat a témában.


fotók: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek