Sporttörténelmet írt a Sopron Basket!

Történelme során először diadalmaskodott a Sopron Basket a spanyol Salamanca otthonában a szerda esti Euroliga mérkőzésen. A kosárlabdaszakértők is vallják: Salamancában tulajdonképpen lehetetlen Euroliga-mérkőzést nyerni. Sopron Basket - Salamanca: 78-70

A válogatott szünet után izgatottan várta mindkét csapat szurkolótábora, hogy milyen formában térnek vissza kedvenceik. Nem volt meglepő, hogy megtelt a Würzburg Aréna, az inkább, hogy soproni szurkolók hangját lehetett hallani a feldobás előtt. 

A spanyolok vezethették az első támadást, de egy gyors kontra végén az első kosár a Sopron Basket-é lett, köszönhetően Candicenek. A második perc végéig kellett várni az újabb pontos megoldásra, mely egy tripla volt Yvonne- tól (0-5). De Souza büntetőjének tapsolhattak először a hazai hívek, akik elképedve nézték, ahogy Zsófi térátölelő átadása megtalálta Candie-t, majd nem sokkal később Amanda faulttal együtt is betalált. A bónusz büntető előtt jött is a fehér mezesek időkérése (4. perc 1-9). A büntető is helyére került, a negyedik perc végén pedig az első spanyol mezőnykosár is De Souza harcias lepattanóját követően (3-10). A hazaiak első felzárkózási kísérleteit Yvonne egy triplával, Candice pedig duplával verte vissza (7. perc 8-20). Jöttek az első cserék is. A soproniaknál Debi és Angela jelentkezett játékra. Közben feljebb tolták védekezésüket a hazaiak, de higgadtan hoztuk át a labdákat (1. negyed vége 16-25). 

A második személyi hibája után pontok terén is hamarosan kettő került Debi neve mellé (12. perc 18-27). Gil lépett be határozottan Betti mellett, mellyel három pontot hozott a Leghűségesebb Város csapatánál a Salamanca (21-27). A túloldalon hiába szedte vissza Betti a lepattanót, a Sopron két támadása is kosár nélkül zárult. Roberto Iniguez időt kért (13. perc 21-27). Robinson egy triplával megfelezte ellenfelünk hátrányát (24-27). A Sopron Basketnek szüksége lett volna egy megnyugtató kosárra, de most a labda is kifele perdült a gyűrűről. Elonu ugyanakkor nem hibázott (14. perc 26-27)! Feléledt az addig szokatlanul csendes hazai publikum, és igyekezett minden módon zavarni a támadásunkat. A hárompontos-vonalnál táborozó Alekset ez nem zavarta (15. perc 26-30)! Givens erőszakossága egyenlítést hozott a spanyoloknak a 16. percben (30-30). Givens, aki egy alkalommal a pink cipőjét is elhagyta, büntetőkből a vezetést is kiharcolta csapatának. Ebben a negyedben nem találtak a soproniak a spanyol védőfalon a rést. Hét perc elteltével, Amanda duplája után, még csak a 7. pontját tudta felmutatni a Leghűségesebb Város csapata (17. perc 32-32). Rengeteg ziccert kihagytak a sopronaik a palánk alatt, míg a túloldalon minden bejött a Salamanca csapatának. Az első félidő ezzel együtt is jól alakult a Sopron Basket számára, különösen, hogy Angela ziccerének köszönhetően nem kerültek hátrányba városunk lányai (38-38). 

Mindkét fél pontos támadójátékkal folytatta a szünet után (23. perc 44-44). Yvonne kergette őrületbe a hazaiakat ezekben a pillanatokban! Elül-hátul remekelt, és máris 5 ponttal mentek a soproni lányok (24. perc 44-49). Candice bravúros palánkosa után Dominguez nem hitt a szemének, aki ott lógott a nyakán. A játékvetetők kicsit elbizonytalanodtak, előbb a hazaiak trénere, majd Roberto Iniguez reklamált a bíráknál (25. perc 44-51). Robinson triplája után a soproniak nem találtak be, de a Salamanca tovább csökkenthette hátrányát, miután visszakaptak egy labdát, Roberto Inigueznek technikait adtak a játékvezetők. Candice dobása közben faultot láttak a festékben a játékvezetők, melyből jól jött ki városunk csapata. A kosár érvényes volt, ráadásul ismét mi támadhattunk. Amanda triplával fejezte be az akciónkat (27. perc 48-57). Robinson tartott dobóbemutatót, ismét csökkentve a különbséget (53-57). A negyed zárszavát Candice duplája jelentette (55-59). 

Zsófi egy brutális utolsó másodperces triplával nyitotta az utolsó felvonást (31. perc 55-62)! Givens bentről válaszolt, de Aleks révén mi újfent távolról voltunk eredményesek a zónával próbálkozó hazaiakkal szemben (33. perc 57-65). A 35. percben időt kértek a zöld-sárgák miután négy pontra csökkent a távolság (61-65). Aleks közben a negyedik személyi hibáját is megkapta egy palánk alatti csata során, mely simán lehetett volna kettős fault. Rossz megoldásokat választottak a soproniak a felkeményedő spanyol védelemmel szemben, és az előnyük is eltűnt (36. perc 66-65). Kilenc salamancai pont után végre Yvonne utat talált a gyűrűhöz (37. perc 66-67). A 38. percben Yvonne használta ki, hogy egy picit távolabbról figyelte őt a blokkba beszoruló védője. Triplája után időt kértek vendéglátók (68-72). Aleks kipontozódott, így a végjátékban rá már nem számíthatott városunk csapata. Dominguez két precíz büntetője után megérkeztünk az utolsó két perchez (70-72). Yvonne bravúros betöréssel, faulttal együtt is betalált! A bónuszt szintén a helyre rakta (39. perc 70-75). Fontos labdaszerzést láthattunk Candice-től, majd ismét Yvonne állt bele egy hármasba. Csend köszöntött be a Salamanca otthonában, a Sopron Basket 8 ponttal előzte be időt kérő ellenfelét, 50 másodperccel a vége előtt (70-78). A soproniak lesapkázták Elonut, majd szépen járatták a labdát, ölve az időt. Olyan jól sikerült, hogy a támadóidő lejártának vége előtt még egy faultot is beütött Yvonne ellen Eldebrink. Most Roberto Iniguez hívta magához tanítványait. 27 másodperc volt hátra, a mérkőzés már eldőlt, de a különbség sem volt lényegtelen (70-78)! Nem változott végül semmi, nyolc pontos győzelmet ünnepelhettek a soproniak Salamancában (70-78)! 

Roberto Iniguez: Ma végig tartottuk magunkat az elképzeléseinkhez, és a rosszabb periódusokban is koncentráltak maradtunk, ez volt a kulcs! A magas koncentrációs szint eredményezte a különbséget. Nagyon nehéz ezt a csapatot itt legyőzni, de hittünk magunkban, a terveinkben, és ezt a koncentrációt kell magunkkal vinnünk a folytatásban is! 

Fegyverneky Zsófia: Nagyon fontos győzelmet arattunk, mindenki tudja, hogy ebben a csarnokban szinte lehetetlen nyerni. Jól kezdtük a mérkőzést, és végig fegyelmezetten kosárlabdázva, tartottuk magunkat a tervhez, amit edzésen is gyakoroltunk. Nagyon fontos győzelem volt, ebben a csoportban idegenben minden mérkőzés nagyon nehéz! Boldogok vagyunk! 

Perfumerias Avenida Salamanca: Dominguez 4, Eldebrink 6/3, Robinson 20/12, Elonu 9, De Souza 5 Cs.: Givens 13, Gil 10, Asurmendi 3/3, Putnina - 

Sopron Basket: Fegyverneky 5/3, Turner 26/15, Crvendakic 11/6, Zahui 13/6, Dupree 19/3 Cs.: Dubei 2, Salvadores 2, Határ - 
 

Statisztika: 

Mezőny dobószázalék: 23/51 45% ill. 31/63 49% 

3-pontos dobószázalék: 6/17 35% ill. 11/20 55% 

Büntető dobószázalék: 18/21 86% ill. 5/5 100% 

Lepattanó: 33 (Robinson 8) ill. 26 (Dupree, Zahui 6-6) 

Gólpassz: 18 (Dominguez 9) ill. 15 (Turner 8) 

Szerzett labda: 4 ill. 10 (Turner 4) 

Eladott labda: 17 ill. 13 

Fault: 15 ill. 21 

IBM: 81 (Robinson 22) ill. 87 (Turner 34) 

Vasárnap a PEAC-Pécs ellen folytatja a Sopron Basket hazai pályán, majd jön városunkba a bombaerős Kurszk. 
 

 

Legnépszerűbb cikkek