Springer György, a kompozit anyagok specialistája

Tudtad, hogy a repülésben az új típusú kompozit anyagok Springer György magyar származású amerikai hordozórakéta-konstruktőr tervező mérnöknek köszönhetően terjedtek el?

Springer György (Budapest, 1933. december 12. –) szakterülete a szálakkal megerősített műanyagok (kompozitok) vizsgálata, repülők és űrhajók szilárdságtani tervezése. Az 1980-as évek végén aktív része volt az első ilyen anyagokból készült repülőgépek tervezésében, és mint azt 2001-ben egy vele készített interjúban elmondta:„Az új űrsikló teste már 100%-osan ilyen anyagból lesz, az én terveim szerint.”

1933-ban született Budapesten. Középiskolájában olyan kiválóságokkal tanulhatott együtt, mint Kemény János, a BASIC-nyelv megalkotója, vagy Klein György, világhírű rákkutató.
Springer György 23 éves volt, amikor BME-s tanulmányait megszakította az 1956-os forradalom. A világháború utáni puccsszerű hatalomátvétellel uralomra jutott kommunisták diktatórikus, léleknyomorító politikáját már volt alkalma megtapasztalnia az ország népének, így a független szellemű művészek, tudósok, diákok hatalmas tömegei voltak kénytelenek boldogulásuk, egzisztenciájuk vagy puszta életben maradásuk érdekében az emigráció keserű kenyerét választani. Máig nincsen pontos képünk arról, mekkora szellemi potenciál hagyta el 1956-ban Magyarországot.

Springer György (Fotó: memoryproject.online/hu)
Springer első autója Sydneyben (Fotó: memoryproject.online/hu)

A kommunista megtorlás elől először Sydneybe érkezett, ahol gépészmérnöki diplomát szerzett, majd Amerikába költözve a Stanfordon a Repülés- és Űrrepüléstudományi kar vezetője lett.

1962-ben a Yale Egyetemen doktorált és már akkor az űrhajókkal és a mesterséges égitestek problémájával foglalkozott. „Arra gondoltam, hogy amíg az űrhajót süti a nap, a jég felolvad. Amikor az űrhajó sötétbe ér, a víz megfagy, a leadott hőt pedig hasznosítani lehet az űrutazás során. Ez volt a doktori disszertációm témája.” – mondta el egy interjúban.

A 60-as években a Michigani Egyetemen professzori állást kapott. Ekkor kereste fel őt az amerikai légierő azzal a problémával, hogy amikor a repülő zivatarba kerül, az esőcseppek teljesen szétmarhatják a gép burkolatát. Ennek a kutatásnak a révén fordult Springer figyelme a kompozitok felé.

A kompozit anyagok vagy társított anyagok olyan összetett anyagok, amelyek két vagy több különböző szerkezetű és makró, mikró vagy nanó méretekben elkülönülő anyagkombinációkból épülnek.
A kompozitoknak több előnye is van. Elsősorban lehetővé teszik, hogy a tulajdonságoknak egy különleges kombinációját hozzuk létre. Másrészt ezek a tulajdonságok egy adott tartományon belül folyamatosan változhatnak. A kompozitok harmadik lényeges sajátsága, hogy olyan fizikai tulajdonsággal is rendelkezhetnek, melyek nem érhetők el külön-külön egyik alkotójával sem. Kompozitokat már őseink is használtak, ilyen volt a vályog tégla = agyag és szalma, vagy a híres és egyedülálló tulajdonságokkal bíró szkíta-hun-magyar kompozit, reflex íj több rétegű fa, csont, szaru és ín ötvözete.

Az anyagtudományi kutatások eredményeként az 1970-es években megjelent új, szintetikus kompozit anyagok forradalmian megváltoztatták a gép-, könnyű- és hadiiparban alkalmazott technológiákat.

(Fotó: memoryproject.online/hu)
(Fotó: mta.hu)

A Stanford Egyetem Repülés- és Űrrepülés-tudományi Intézetének vezetői posztjára Hoff Miklós nyugalomba vonulása után pályázatot írtak ki. A negyven, meghallgatásra hívott jelentkező közül Springer György nyerte el a megbízatást. Emellett az egyetem Tartószerkezetek Tanszékének vezetését is rá bízták. Springer György szakterülete a szálakkal megerősített műanyagok (kompozitok) vizsgálata, repülők és űrhajók szilárdságtani tervezése.

Sikeres működése és érdemei elismeréséül Springer György 1988-ban NASA-díjat kapott, 1994-ben az USA nemzeti Mérnökakadémiája, 1995-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia választotta tagjai sorába. Ugyancsak 1995-ben az Amerikai Repülőmérnökök Kamarájának az Év mérnöke díjával tüntették ki. A kompozit anyagok vizsgálataiban elért kutatási eredményeiért még további nagy jelentőségű díjakat nyert el. Ezenkívül 12 könyv és több mint 200 tudományos publikáció szerzője.

Szakterületén a világ egyik legmegbecsültebb tudósa, aki a repülőgépek és űreszközök fejlődésének egy korszakos fordulójában alkotott maradandót. Springer György - a repülőeszközök fejlesztésében a ma már klasszikusoknak számító - Kármán Tódor és Hoff Miklós munkásságának méltó folytatója.

 

Forrás: oszk.hu

karpatalja.ma

wikipedia.org

Borítókép: memoryproject.online/hu

Legnépszerűbb cikkek