| 2017. augusztus. 25. | 4 perc olvasás

Stanley Jordant jövőre Richard Bona követi - A jazz felé nyitnak - Jön a SopronDrum

Világpremiert tart Stanley Jordan jazzgitáros a fertőrákosi barlangszínházban szeptember 30-án, jövőre pedig megrendezik a leghűségesebb városban az ország első ütőhangszeres fesztiválját, a SopronDrum-ot, amelynek keretében Richard Bona is színpadra lép – hangzott el a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. budapesti sajtótájékoztatóján.

Stanley Jordan, a nemzetközi jazzélet sztárgitárosa, zeneszerzője koncertezik a fertőrákosi barlangszínházban. Először játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz chilei Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal. A négy remek zenész még soha nem muzsikált együtt ilyen formációban, ezért világpremiernek számít a közös fellépésük. Az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoznak létre izgalmas zenét a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére.

Horváth Kornél a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy hatalmas megtiszteltetés Stanley Jordan produkciójában fellépni, mert a világsztárnak nem csak a technikája egyedi, hanem kivételes  személyiség is, akinek a viszonya közös zenéléshez nagy energiákat szabadít fel a színpadon és azon túl. A sztár kimondottan a barlangszínházi helyszín miatt vállalta a mostani közös fellépést.

Dörnyei Gábor hozzáfűzte, olyan klasszis muzsikust lát majd a közönség, aki folyamatosan improvizál, "ömlik belőle a zene". Mellette pedig a chilei Christian Galvez az új basszusgitáros generáció csillagának fellépése is különleges élményt ígér a közönségnek.

A koncert népszerűsítésében szerepelt vállalt a Magyar Jazz Szövetség, melynek alelnöke Kollmann Gábor kiemelte: fontos számukra a műfaj életben tartása, értékeinek a közvetítése, ezért is álltak a rangos koncert mellé. Stanley Jordan muzsikája alkalmas arra, hogy közel vigye az emberekhez a jazzt.  A barlangszínházi környezet pedig a világ egyik legeredetibb koncerthelyszíne.  

Stanley Jordan videoüzenetet küldött a sajtótájékoztatóra. Elmondta: különösen izgatott  a mostani koncert miatt. Az elmúlt tíz évben sok zenésszel dolgozott együtt, s van egy tízes listája a kedvenc előadóiról, akikkel nagyon szeret együtt játszani. Azok, akik fellépnek vele a szeptember végi koncerten, ott szerepelnek  ezen a toplistán, s örül annak, hogy a két magyar muzsikussal újra találkozhat.
 

Pataki András, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta: a fertőrákosi barlangszínház mostani záró koncertje irányt mutat a jövő évi megújuló 61. Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) programjainak is. Az esemény házigazdája Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes lesz.Tematikus rendezvénysorozatokat alakítottak ki, amikor egy-egy műfaj, téma köré csoportosítva koncentráltan jelennek meg különböző programok és mesterkurzusok a településen, valamint a Fertőrákosi Barlangszínházban. A nyitány a hagyományos Tündérfesztivál a jövő generációját szólítja meg, s ennek keretében gyermekvárossá varázsolják Sopront. A Hét Tánc Fest keretében rendezik meg a hagyományos bor- és néptáncfesztivált, a Sopron FolkFest-et és a visegrádi országok (V4) tánctalálkozóját is. A Hét Tánc Fest kapcsolódik a legrangosabb magyar táncrendezvényhez, a győri XIV. Magyar Táncfesztiválhoz. A komolyzene kapja a főszerepet a Sopron Classic heteiben: július 2-től 15-ig az operáról és más társműfajokról szólnak a programok. Ebben az időszakban is lesznek mesterkurzusok, a belvárosban pedig zenélő udvarok várnak felfedezésre. A barlangszínházban operákat mutatnak be, többek között a Jiří Menzel által rendezett Falstaff lesz műsoron. 

Biztos, hogy csatlakoznak majd tematikus programokkal a Volt Fesztivál hetéhez is.

Új elemként rendezik meg a június 11-től június 17-ig tartó SopronDrum  fesztivált, amelynek művészeti vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütős lesz.  

A fesztivál keretében világhírű zenészek érkeznek a rendezvényre: június 15-én Richard Bona, június 16-án Dörnyei Gábor, Horváth Kornél és a világszerte koncertező marimba művész, She-e Wu is színpadra lép a Fertőrákosi Barlangszínházban, s várhatóan csatlakozik hozzájuk Rolando Morales-Matos ütőhangszeres. A  fesztivál ideje alatt nem csak koncertekre, hanem mesterkurzusokra is várják az érdeklődőket.

Horváth Kornél kiemelte: hogy az országban, a régióban nincs olyan nemzetközi fesztivál, amely kimondottan úgy szól az ütőhangszerek széles tárházáról, az ilyen jellegű muzsikákról, hogy közben magára vállalja azt: tanít, oktat is.  

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Fertőrákosi Barlangszínház a következő szezontól  is kiemelt helyszíne marad a soproni kulturális életnek, csatlakozik a városi tematikus programokhoz. Mindemellett júliustól augusztusig a Soproni Petőfi Színház, a Madách Színház, a Budapesti Operettszínház és a Pesti Magyar Színház kedvelt musicaljei szórakoztatják ezen a helyszínen a közönséget. A határ közelsége miatt augusztus közepétől a külföldi színházszeretők felé is szeretnének nyitni, várják többek között az osztrák, német, cseh, szlovák nézőket is. Főként német nyelvű előadások szerepelnek majd a kínálatban, például a Soproni Petőfi Színház Egy éj Velencében című produkciója és a Csárdáskirálynő szintén a helyi teátrum valamint az Operettvilág együttes közös előadásában. Ugyancsak az osztrák közönséget szólítja meg az ExperiDance Sissi című táncjátéka. A produkciókat feliratozzák.  Szeptemberben felújítva láthatja ismét a közönség az idei évad egyik nagy sikerét, Tim Rice és Elton John Aida című musicalét,a soproni társulat előadásában. A 2018-as barlangszínházi szezon pedig koncerttel és rendhagyó családi nappal zárul szeptember végén. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek