| 2022. január. 20. | 2 perc olvasás

Stratégiai együttműködés a kormány és a sopronkövesdi Autoliv között

A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a sopronkövesdi Autoliv autóipari vállalattal, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés ütemének fenntartásához és a magyar beszállítók szerepének erősítéséhez - jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a megállapodás aláírásakor hangsúlyozta, hogy az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a 91. vállalat, amellyel a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Ezek a cégek összesen 193 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, 15 ezerrel többet, mint a szerződések aláírásakor.
A kormány ezekkel a megállapodásokkal biztosítja a kölcsönös elkötelezettség megőrzését, így a gazdasági növekedés fenntartását, a magyar kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének erősítését, valamint a felsőoktatási rendszer versenyképesebbé tételét is.
A svéd vállalat aktív és passzív autóipari biztonsági rendszereket és kiegészítőket gyárt. Világpiaci részesedése a légzsákok piacán 42 százalékos, a biztonsági övek piacán 44 százalékos, a kormányművek piacán pedig 37 százalékos volt 2020-ban. A cég valamennyi jelentős autógyárnak beszállít, a világ 27 országában 64 üzemmel van jelen.


MTI

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. 1800 embernek ad munkát Sopronkövesden, és a vállalatnak köszönhetően mára Magyarország a világ ötödik legnagyobb biztonságiöv-exportőre: a globális kivitelből mintegy 10-11 százalékkal részesül.
Szijjártó Péter elmondta, hogy a koronavírus-járvány nyomán új világgazdasági korszak kezdődött, s globális verseny indult meg a kapacitások újraelosztása érdekében. Ebben pedig szerinte azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek a legjobb beruházási környezetet, infrastruktúrát és munkaerőt biztosítják.
"Ehhez az állam, a kormány és a vállalatok együttműködésén keresztül vezet az út. Együttműködés nélkül, egymás nélkül egészen biztosan nincsen siker" - fogalmazott.
Kiemelte, hogy miközben a világgazdaság jelentősen megszenvedte az elmúlt időszakot, a magyar gazdaság minden idők egyik legsikeresebb évét zárhatta, ugyanis a beruházások, a foglalkoztatás és az exportteljesítmény rekordja is megdőlt tavaly.
Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a beruházási csúcsban nagy szerepe volt azoknak a nemzetközi vállalatoknak, amelyek megbíztak Magyarországban. "Ez a bizalom az elmúlt tizenkét év kiszámítható, beruházásbarát, a munkára rakodó adóterhek folyamatos csökkentésén alapuló gazdaságpolitikájára épül" - szögezte le.


MTI

Végezetül kitért arra is, hogy tavaly 18 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Svédország között, és a skandináv országból érkezett beruházások értéke megközelítette a 800 millió eurót.

A megbeszélésen ott volt Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, aki elmondta: mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy az 1991-ben megalakult cég, ami akkor 100 dolgozóval indult, ma már több mint 1800 embernek ad munkát. A helyben maradó iparűzési adó pedig térségünk fejlődését szolgálja. Magyarországnak és a térségnek előre kell menniük!

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek