| 2019. április. 7. | 2 perc olvasás

Sulyok Gabriella életmű kiállítása a Munkácsy teremben

Megnyílt a Pro Urbe díjjal kitüntetett Sulyok Gabriella életmű kiállítása a Munkácsy Teremben, Mítoszok, legendák címmel. A tárlat április 28-áig tekinthető meg, hétfő kivételével 10 és 18 óra között.

Sulyok Gabriella 1939-ben született Sopronban, itt kezdett el rajzolni is. 1959 és 1964 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd a Színház-és Filmművészeti Főiskola filmrendező-operatőr szakos hallgatója. Öt évet élt Bagdadban, ahol az Iraki Régészeti Múzeumban dolgozott, kosztümtörténeti kiadványokat rajzolt. 1970 óta Magyarországon él és alkot. 2018-ban Sopron Önkormányzata Pro Urba díjjal tüntette ki. Rézkarcokat, egyedi rajzokat és képzőművészeti videókat készít. Ahogy a művész vallja: a rajzolásban találta meg az önkifejezésének őszinte eszközét. 


fotó: Griechisch Tamás

Sulyok Gabriella festészet szakon tanult, majd visszatalált a rajzhoz. Ahogy mondja:csak a vonalak között felragyogó fények oldják ezt a nyugvó rezzenéstelenséget, amelyben mégis, keresetlenül is megtalálható a líra, de az epika is. Vonalakba foglalva megérlelni a valóságot, összeépíteni benne mindent, ami érdekel a világból, ez éltet.


fotó: Griechisch Tamás

A Munkácsy teremben nyílt életmű kiállítása Mítoszok, legendák címmel nyílt meg. Sulyok Gabriella munkásságát Richly Zsolt, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, animátor és grafikus méltatta, aki elmondta: a művész a kisméretű képein is monumentálisat alkot, és olyat alkot a tussal, amelyre csak kevesen képesek.


fotó: Griechisch Tamás

A kiállítás megnyitóján Pataki András, a Pro Kultúra Sopron ügyvezetője elmondta: Sulyok Gabriella tárlata a Soproni Tavaszi Napok idei rendezvénysorozatának legfontosabb programja.


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen részt vett Dr. Fodor Tamás polgármester, aki köszöntőjében elmondta: Sopronban gazdag a kulturális élet, és ezt olyan személyek testesítik meg, akik olyan kisugárzást adnak a saját művészeti területükön, és olyan világot közvetítenek, amit a hétköznapi rohanásban mi nem biztos, hogy észreveszünk. Ezt az üzenetet közvetíti Sulyok Gabriella is, amelytől mi is többek lehetünk.


fotó: Griechisch Tamás

Sulyok Gabriella életmű kiállítása április 28-áig tekinthető meg a Munkácsy teremben.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek