| 2024. február. 22. | 1 perc olvasás

Sulyok Tamás a Fidesz–KDNP államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón.

Kocsis Máté arról tájékoztatott, hogy Novák Katalin lemondásáról február 26-án dönt az Országgyűlés, kiemelte, hogy a lemondást a Fidesz és a KDNP támogatni fogja.

A Fidesz frakcióvezetője azt is elmondta, hogy minél hamarabb szeretnék megválasztani az új államfőt, de a pontos időpontot csak a később sorra kerülő házbizottsági ülés után lehet megmondani.

Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását. A volt köztársasági elnök azután került a támadások kereszttüzébe és indult ellene baloldali lejáratókampány, miután nyilvánosságra került, hogy tavaly tavasszal kegyelemet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének. Novák Katalin leköszönő beszédében bocsánatot kért, és vállalta a felelősséget. Hozzátette, hogy abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt soha nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hangsúlyozta, hogy soha nem adna kegyelmet olyannak, akiről azt gondolja, hogy testileg vagy lelkileg bántalmaz egy gyermeket.

Novák Katalin bejelentése után lemondott Varga Judit is, aki igazságügyi miniszterként ellenjegyezte azt a kegyelmi döntést, ami az államfő lemondásához vezetett. A politikus parlamenti mandátumáról is lemondott, nem vezeti a Fidesz EP-listáját, és visszavonul a közélettől.

Novák Katalin és Varga Judit lemondása kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégi évértékelőn és a balatonalmádi frakcióülésen így fogalmazott: „A lemondásuk helyes volt, és megerősít bennünket”.

A kormányfő szerint ezzel a döntéssel mindenki számára világossá vált, hogy gyermekvédelmi kérdésekben a nemzeti oldalon nincs kegyelem. A miniszterelnök a frakcióülés előtt a képviselők előtt is megköszönte Varga Judit és Novák Katalin eddigi munkáját.

Legnépszerűbb cikkek