Sütő Andrásra emlékeztek Sopronban

Koszorúzással emlékeztek meg a 2006-ban elhunyt Herder- és Kossuth-díjas erdélyi magyar íróról, Sütő Andrásról. Az írófejedelem nyelvújító, közösségmegtartó szerepe előtt tisztelegve az erdélyi anyanyelvápolók róla nevezték el a nyelvőrzés díját. A megemlékezést követően Farkas Ciprián polgármester "Soproni fejlesztések" című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Sütő András 2006. szeptember 30-án hunyt el Budapesten. Egy héttel később helyezték örök nyugalomra Marosvásárhelyen. Születésének 80. évfordulóján bronzplakettet helyeztek el marosvásárhelyi házán, később Sopronban és Székelyudvarhelyen mellszobrot állítottak emlékére.

„Sütő András 2002-ben Sopronban ünnepelte 75. születésnapját. Az írófejedelem halálának ötödik évfordulóján - a Soproni Kálvin Kör és a Soproni Erdélyi Kör kezdeményezésére - a művész 2011-ben szobrot kapott a városban. Az erdélyi magyar író szellemi örökségének ápolására a múltban és a jövőben is nagy hangsúlyt fektetünk” – mondta dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke. 


fotó: Griechisch Tamás

Sütő András 1992-ben Kossuth-díjat kapott “kiemelkedő prózaírói munkásságáért, nyelvőrző és nyelvteremtő művészetéért, napjaink magyar színházművészetében játszott kimagasló szerepéért”. 1996-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki, s a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett. 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. Hetvenötödik születésnapján, 2002-ben Mádl Ferenc államfő köztársasági elnöki érdemérmet adományozott neki. 

„A pandémia megnehezítette a közösségekkel és a szervezetekkel való kapcsolattartást. A Soproni Kálvin Körrel, valamint a Soproni Erdélyi Körrel közösen emlékezünk meg Sütő András halálának 15. évfordulójáról - mondta Farkas Ciprián polgármester. 

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Farkas Ciprián polgármester, Magas Ádám önkormányzati képviselő és Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető rótta le kegyeletét az író mellszobránál.  


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezést követően Farkas Ciprián a Soproni Kálvin Kör tagjainak ismertette az elmúlt időszakban megvalósult, valamint a folyamatban lévő fejlesztéseket. Sopron polgármestere a centenáriumi emlékév alkalmából a 100 évvel ezelőtti soproni népszavazás eseményeit is felelevenítette a résztvevőknek. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek