| 2021. július. 10. | 3 perc olvasás

Suzy magyar rekordot állított fel

Locsmándi Anita, a Soproni Kutyasuli munkatársa szakértelmét saját kedvencén bizonyította: a keverék Suzy egy trükkjével bekerült a Guinness rekordok könyvébe.

Maga a trükk abból állt, hogy a kutyusnak tíz karikát kellett meghatározott időn belül egy tüskére felhelyeznie, a gyakorlat végzése közben pedig számtalan kritériumnak megfelelnie. Suzynak első próbálkozásra sikerült negyvenöt másodperc alatt teljesítenie a feladatot, ráadásul úgy, hogy közben nem volt jutalmazás. A részletekről Anitát kérdeztük.

Locsmándi Anita keverék kedvencével, Suzyval.
Locsmándi Anita keverék kedvencével, Suzyval.
Forrás: Csonka Anikó Photography

Mennyi munkátok fekszik ebben az eredményben?

Suzy öt éves keverék. Ez az eredmény is bizonyítja, hogy a keverék kutyusok is érnek annyit, mint a fajtatiszták, úgyhogy bárki nyugodtan fogadjon örökbe menhelyről egy gazdátlan kis kedvencet. Suzynak nem magát a trükköt volt nehéz megtanítanom, hanem azt, hogy örömmel tanuljon. Videó is készült a trükkről, és azon is látszik, hogy végig csóvál, vagyis játéknak tekinti a feladatot. Nem gyakorlok vele sokat, napi háromszor 5-10 percet. A kutyákkal nem szabad hosszú időintervallumokat gyakoroltatni, ha azt szeretnénk, hogy megmaradjon a munka öröme, hiszen a gyakorlás fárasztja őket mentálisan.

Kiknek és miért ajánlott a kutyasuli?

Bárkinek, aki szeretne minőségi időt együtt tölteni a kedvencével. A kutyasuli kapcsolatépítő hatású: a kutya is jobban fog hozzánk ragaszkodni, és mi is őhozzá, miközben valami fantasztikusat csinálunk együtt. Sok embert látok, aki hosszú évek óta úgy van együtt a kutyájával, hogy tulajdonképpen semmilyen kapcsolat nincs köztük. A kutyatartás ugyanis nem csak abból áll, hogy megetetem, megitatom, leviszem pisilni-kakilni, esetleg időnként sétálni a kutyámat.


Forrás: Csonka Anikó Photography

A kutyakiképzésnek milyen fokozatai vannak?

Azt szoktam ajánlani az érdeklődőknek, hogy minél fiatalabb korban érkezzenek a kutyussal. Már három hónapos kiskutyát is lehet kutyaoviba hozni, ez ugyanis a „szivacs korszak”, amikor nagyon gyorsan tanulnak, mindent magukba szívnak. A kutyaoviban apró, játékos feladatokat tanítunk nekik, melyek célja a szocializáció, a kötődés erősítése, a kommunikáció és a szabályok – mit szabad és mit nem – megtanulása. Amikor a kutya elkezd kamaszodni, következhet az alapfokú oktatás, ahol főleg engedelmességi feladatok vannak, és lefektetjük a szabályokat, ugyanis a kutyáknak is szükségük van arra, hogy kijelöljük a határokat. A középfok már komoly távolsági feladatokat tartalmaz, amelyekkel azt érjük el, hogy a kutyus póráz nélkül is behívható legyen, és bárhol lehessen vele közlekedni. Ezután következnek a kutyás sportok. Mindegy, mit csinálunk, a lényeg az, hogy együtt csináljuk a kutyával, és ne séta legyen. A kutyák nagyon okosak, és ezt érdemes kihasználni. Nagyon élvezem a kutyakiképzést, mert sokféle kutya van, mindegyikhez más út vezet, és nagyon izgalmas a megfelelőt megtalálni.

Anita folyamatosan képzi magát, szívét-lelkét beleadja a kutyusok (és nem mellesleg a gazdik!) fejlesztésébe. Minél többet tanul, annál többet szeretne tudni, ugyanis a munkája a hobbija. A leginkább a kutyakommunikáció és a tanuláselmélet érdekli, minden tanfolyamon részt vesz, amit ezekkel a témákkal kapcsolatban indítanak. Jelenleg Hoopers képzésre jár, ahol azt sajátítják el a gazdik, hogy hogyan lehet a kutyust távolról irányítani. Anita azért iratkozott be a tanfolyamra, mert van egy mozgásában korlátozott gazdija, és ezzel a módszerrel ő is tud majd a kutyusával gyakorlatokat végezni.

Borítókép forrása: Csonka Anikó Photography

Legnépszerűbb cikkek