| 2021. június. 4. | 1 perc olvasás

Szabadtéri fotókiállítás nyílt a Jerevánon a nemzeti összetartozás napja alkalmából

Évek óta hagyomány a soproni Jereván lakótelepen a nemzeti összetartozás napján rendezett szabadtéri kiállítás a szolgáltatóház átriumában. Idén Herr József soproni fotográfus, a soproni Pendelyes néptáncosait megörökítő tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők.

A Pendelyes Táncegyüttes és a Fajkusz Banda közreműködésével nyitották meg pénteken Herr József képkiállítását a Jereván lakótelepen. Tóth Éva, a településrészi önkormányzat elnöke köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a nemzeti összetartozás napján ismét együtt emlékezhetnek meg a városrész lakói a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról. 


fotó: Griechisch Tamás

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Csiszár Szabolcs alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

A nemzeti összetartozás napjának a legfontosabb üzenete az, hogy a magyarságot nem lehet szétszakítani. A trianoni békediktátum következtében a magyar területek kétharmadát elcsatolták, azonban nyelvünktől, kultúránktól és magyarságunktól sosem foszthatnak meg minket. Sopron polgárai történelmet írtak, és kiharcolták, hogy saját maguk dönthessenek a sorsukról. 1921. december 14-én a lakosság polgárai népszavazáson döntöttek arról, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni. Ezzel Sopron neve elválaszthatatlanul összeforrt a hűséggel – mondta Csiszár Szabolcs.

Évek óta hagyomány a soproni Jereván lakótelepen, hogy a nemzeti összetartozás napján a szolgáltatóház átriumában szabadtéri kiállítást szervezünk. Herr József fotóművész képei az összetartozás érzését erősítik bennünk. Herr József -, aki egyébként a Jerevánon él, és ugyanott a Lackner-iskola tanára - több mint egy évtizede fotózza a Pendelyes együttes táncosait, szinte minden fellépésükön jelen van. A Soproni Fotóművészeti Kör tagja, képei több kiállításon szerepeltek. A soproni Pendelyes Táncegyüttes előadásaival, táncházaival a leghitelesebben képviseli a nemzeti összetartozást a Kárpát-medencei magyarság népművészetének hiteles bemutatásával, a nemzettest részein élő magyarokkal való élő kapcsolattartásban – tette hozzá az alpolgármester.


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen Magas Ádám önkormányzati képviselő is részt vett. A szabadtéri kiállítás június 6-ig lesz megtekinthető a soproni Jereván lakótelep szolgáltatóházának átriumában.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek