| 2022. február. 15. | 2 perc olvasás

Szabadtéri tüzek - Sopronba és Fertődre is riasztották a tűzoltókat

A csapadék nélküli, egyre enyhülő időjárás kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

A csapadék nélküli, egyre enyhülő időjárás kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Hétfőn két helyre riasztották térségünkben Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit. Fertődön, az Ady Endre utcába riasztották a kapuvári hivatásos és a sarródi önkéntes tűzoltókat. Itt mintegy ötszázezer négyzetméteren égett a száraz füves, bozótos terület. Délután Sopronba, a Bécsi úton lévő patak mellé riasztották a város hivatásos tűzoltóit, ahol ezer négyzetméteren égett a száraz fű. A tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat.

A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát.

Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni: 

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. (Erre a veszélyhelyzet fennállásáig van lehetőség) Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját, valamint az időkeretet is. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
  • A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni.
  • A kerti bográcsozást, sütögetést továbbra sem tiltja jogszabály.

Emellett fontos tudnivaló: 

  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
  • A tüzelés befejezését követően gondosan oltsa el a tüzet, az oltáshoz használjon vizet, a tüzelés helyét takarja le legalább 5 centiméter vastagságú földdel a visszagyulladás megakadályozásának érdekében!
  • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

A katasztrófavédelem a kerti égetés helyett a környezetünket és egészségünket kímélő komposztálást vagy a kerti hulladék hullladékudvarba szállítását javasolja mindenkinek.

A szabadtéri tüzek döntő többségét emberi figyelmetlenség okozza. Akár egy el nem oltott cigaretta is elég ahhoz, hogy nagy területen lángra kapjon az aljnövényzet. 

Borítókép; illusztráció 

Legnépszerűbb cikkek