| 2021. március. 4. | 2 perc olvasás

Szabályos „szelektívezés” otthon – a sárgazsákos gyűjtés

Tapasztalataink szerint egyre többen gyűjtik szelektíven a háztartási hulladékot, ami igazán örömteli. Viszont ezzel párhuzamosan sokasodik a kérdések száma is, hiszen természetesen a szelektív gyűjtésnek is megvannak a maga (kormányrendeletben rögzített) szabályai.

Mit dobhatok bele és mit nem? Mennyi zsákot kaphatok? Tényleg el kell mosni a flakonokat, vagy ez csak szóbeszéd? Hogy a bizonytalanság senkit ne tántoríthasson el, és szabályosan, hatékonyan működhessen a házhoz menő szelektív gyűjtés, most összegyűjtöttük a legfontosabb válaszokat, tudnivalókat.

Kezdjük is rögtön a legfontosabbal, vagyis azzal, hogy mi kerülhet a sárga zsákba. A tévhitekkel ellentétben ugyanis a zsák nem a műanyag, hanem a csomagolási hulladék gyűjtésére szolgál, legyen az műanyagból, fémből vagy az italosdobozok úgynevezett társított kartonjából (Tetrapak). Mivel a begyűjtés után további válogatásra kerül a hulladék, így a sárga zsákba nyugodtan dobhat például PET-palackot, nejlonzacskót, műanyag fóliát, mosószeres flakont, fém üdítős- és sörösdobozt, fém konzervdobozt, gyümölcsleves és tejesitalos dobozt.

Ha már tudjuk, mi kerülhet bele, érdemes szót ejteni arról is, hogy mi nem. Tilos a sárga szákba dobni biológiailag lebomló hulladékot, zsíros, olajos, vegyszeres vagy festékes flakont, más hulladékkal összeragadt hulladékot, folyadékot tartalmazó hulladékot és persze nem csomagolási eredetű műanyaghulladékot.

A „mit” és „mit nem” mellett szintén fontos kérdés a „hogyan”. Arra mindenképpen figyeljen oda, hogy csak száraz és szennyeződéstől mentes hulladékot helyezzen a zsákba, amelyet taposson vagy nyomjon össze, mielőtt kidobná. A szelektív hulladék összelapítása ugyanis akár háromszor annyi hulladék összegyűjtésére biztosít lehetőséget, így kevesebb edényre lesz szükség, a kukásautó is kevesebbet fordul, aminek köszönhetően a gyűjtés sokkal energia- és költséghatékonyabb. Arról nem is beszélve, hogy otthon is kényelmesebben tárolhatja a hulladékot. Gyakori tévhit, de nem kötelező visszacsavart kupakkal kidobni a flakonokat, viszont ettől függetlenül nyugodtan visszateheti őket lapítás után, vagy külön is beledobhatja őket a zsákba, ugyanis a kupakok is szelektíven gyűjthető műanyagból készülnek. Csak megtelt zsákot helyezzen ki az ingatlan elé, méghozzá reggel 5 óráig.

Viszonylag gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül szelektíven gyűjteni otthon a hulladékot, éppen ezért fontos megemlíteni, hogy a hulladékgazdálkodási díj megfizetése ellenében nemcsak a kommunális hulladékgyűjtést biztosítjuk, hanem a szelektív hulladékgyűjtést is. Ehhez a háztartások igényeire kalkulált hulladékgyűjtő zsákokat is biztosítunk: 2 darab 150 liter űrtartalmú, sárga színű zsákot és 1 darab 80 literes kék színű zsákot.

A gyűjtést végző kollégáink azonban csak azokat a zsákokat szedik össze, amelyekbe az előírásoknak megfelelő módon helyezte el a hulladékot. Ha több szelektív hulladék gyűlik össze, mint amennyi a két sárga zsákba beleférne, akkor bármilyen más, átlátszó zsákban is kihelyezheti a többletet, azt előzetes bejelentés nélkül elszállítjuk. Viszont kollégáink ebben az esetben is csak két cserezsákot tudnak a helyszínen hagyni. A gyűjtési időpontokat a honlapunkon elhelyezett hulladéknaptárban találja.

 

 

Fotó forrása: STKH archív

Legnépszerűbb cikkek