| 2019. május. 21. | 1 perc olvasás

Szabályosan használják a soproniak a zebrákat?

A gyalogos-átkelőhelyek szabályszerű használatát ellenőrizték a soproni rendőrök az elmúlt héten. A tapasztalatok vegyesek. Sok autós kiemelten figyel arra, hogy megadja az elsőbbséget, de a gyalogosok például több esetben is átkeltek a zebrán a tilos jelzés ellenére.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság Zebra terv elnevezésű, baleset-megelőzési kampányt tartott az elmúlt héten. Győr-Moson-Sopron megyében valamennyi városban a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthattak az arra közlekedők. Az akció célja volt, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Kiemelten figyelték, hogy a gyalogos betartja-e a zebrán való átkelés szabályait, például hogy áthaladnak e tilos jelzésnél, valamint a gépjárművezőknél, hogy megadják-e az elsőbbséget, ha a gyalogos lelép az úttestre.

- Vegyesek a tapasztalataink – kezdte így Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője. - Vannak pozitív eredményeink, amikor az autósok már akkor megálltak, ha meglátták, hogy a gyalogos még csak közelít az átkelőhelyhez. Ugyanakkor gyűjtöttünk rossz tapasztalatokat is. Egyes gyalogos-átkelőhelyeken a járdán közlekedők a tilos jelzés ellenére léptek az úttestre, veszélyeztetve ezzel az életüket – emelte ki a rendőr alezredes, aki hozzáfűzte: ez leginkább a kisiskolásokra volt jellemző.

A rendőrök nem csak a gyalogos-átkelőhelyekre fordítanak kiemelt figyelmet, de arra is lakó-pihenő övezetekben milyen a közlekedési kultúra és a szabálykövetés. - Ezek a területek külön kategóriába tartoznak – hívta fel a figyelmet Kovács Miklós. - Azt tapasztaljuk, és erről kaptunk információkat is a lakosoktól, hogy sokan nem veszik figyelembe: ezekbe az övezetekbe csak a célforgalom és az ott lakók hajthatnak be. Illetve egyes autósok arra sincsenek tekintettel, hogy a lakó-pihenő övezetekben legfeljebb 20 km/h-val lehet közlekedni - fűzte hozzá.

Ezekben az övezetben a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára. A szabályok betartását folyamatosan ellenőrizni fogják a rendőrök.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek