| 2021. december. 22. | 2 perc olvasás

Szabálytalan pirotechnikai tevékenységek – közleményben figyelmeztet a rendőrség

A szabálytalan pirotechnikai tevékenység sérti, illetve veszélyezteti az emberek és az állatok életét, testi épségét, egészségét. Az év utolsó hónapjában a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság fokozottan ellenőrzi a pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklását, illetve felhasználását.

 A pirotechnikai termékekkel kapcsolatban - a balesetek elkerülése érdekében - az alábbiakra hívja fel a hatóság a figyelmet:

- Az előző évekhez hasonlóan magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, illetve nem működtethet.

- Az 1. és 2. osztályba tartozó pirotechnikai termék egész évben vásárolható és magánterületen - december 28. 18:00 órától a következő naptári év január 1-jén 06:00 óráig, közterületen - felhasználható 1-1 kg nettó hatóanyag-tartalomig. A 3. osztályba tartozó tűzijátéktermék magánszemély által kizárólag a december 28. és január 5. közötti időszakban birtokolható, szállítható, és december 31. 18:00 órától január 5. 06:00 óráig használható fel. Ezen kívüli időszakban tilos vásárolni, tárolni és felhasználni a 3. osztályba tartozó tűzijátékot.

A következő hetekben szigorúan ellenőrzi és kiszűri a hatóság a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos jogsértéseket. Azok elkövetőivel szemben az intézkedő rendőr szabálysértési eljárást kezdeményez, melynek során a szabálysértési hatóság az illegális pirotechnikai termékeket lefoglalja, majd elkobozza, valamint büntetésként 150 000,- forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki.

Magyarországon forgalmazott pirotechnikai termékeket magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell ellátni, mely tartalmazza a pirotechnikai osztályba sorolását, a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, a baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést. Ezek ismeretében és betartásával könnyen elkerülhető a termékek jogtalan birtoklása, illetve az azok szabálytalan felhasználásából adódó baleset. A hatóság javasolja, hogy pirotechnikai terméket lehetőség szerint Magyarországon és hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is ad a termék biztonságos használatáról. Megyénkben több helyszínen - általában a nagy forgalmú bevásárlóközpontok közelében - engedélyezi a hatóság az év végi tárolást és forgalmazást, ideiglenesen elhelyezett konténerekben.

Tilos a pirotechnikai termék postai szolgáltatás vagy csomagküldő kereskedelem keretében történő továbbítása, vásárlása, illetve értékesítése.

A szabadon birtokolható pirotechnikai termékek kivételével a talált pirotechnikai terméket haladéktalanul be kell jelenteni a rendőrségnek.

Az illegális árusoktól, illetve a külföldön vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért a működtetésük súlyos balesetet is okozhat.

Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a tűzijátéktermékeket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani. Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni tilos, a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad. A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, és csak zárt csomagolásban szállíthatók. Egy lakóegységen belül összesen csak egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Legnépszerűbb cikkek