| 2020. április. 3. | 2 perc olvasás

Szakemberek szerint a rémhírek terjesztése akár emberek életébe is kerülhet

A vírussal együtt, az arról szóló hamis információk és álhírek is rohamosan terjednek. A szakemberek szerint a rémhírek terjesztése akár emberek életébe is kerülhet, de mindenképpen megnehezíti a járvány elleni védekezést. Csütörtökön az iskolai oktatással és az egészségügyben dolgozókkal kapcsolatos álhíreket kellett korrigálni az érintetteknek – hangzott el az M1 Híradójában.

Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította a tanévet.

„Nem lesz hosszabb a tanév” – hangsúlyozza az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóközleményében.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy a tanév hossza nem módosul, a tavaszi szünet tervezett időpontja sem változik. Az Emmi jelezte: a rémhír terjesztőivel szemben nyomozás megindítását kezdeményezték.

A Semmelweis Egyetem is cáfol

A Semmelweis Egyetem is közlemény kiadására kényszerült, miután a Quibit nevű portál névtelen forrásra hivatkozva, több, valótlan információt közölt, amelyeket az egyetem most cáfol.

A Semmelweis Egyetem közleményében leszögezi, a cikk állításaival ellentétben, rektori utasításra a Neurológiai Klinika valamennyi munkatársát tesztelték, így még a betegség korai szakaszában tudtak azonosítani a koronavírussal fertőzötteket. Azt is írják, a portál állításaival szemben az sem igaz, hogy két osztályt be kellett zárni a klinikán. Hozzáteszik, a jelenlegi járványügyi helyzetben különösen etikátlannak és szakmailag megengedhetetlennek tartják a pánikkeltő és ellenőrizetlen információk megjelentetését.

Tovább nyomoz a hatóság

Időközben a rendőrség megkezdte a nyomozást Kásler Miklós levelének hamisítása ügyében. Az emberi erőforrások minisztere nemrég a halottvizsgálatot végző orvosok részére küldött egy hivatalos levelet, amelyben az új eljárásrendet ismerteti a koronavírusban elhunytak vizsgálatával kapcsolatban.

Ezt a szöveget azonban valaki meghamisította, úgy, hogy bárki azt hihesse: a miniszter arra utasította az orvosokat, hogy hamisítsák meg a koronavírusban elhunyt áldozatok számát. A hamis levél miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda már több adathordozót lefoglalt és tanúkat is kihallgatott.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint eddig 32 esetben rémhírterjesztés, 22 ügyben pedig közveszéllyel való fenyegetés miatt indult büntetőeljárás.

A parlament hétfői döntésének értelmében mostantól egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki nagy nyilvánosság előtt valótlan tényt állít vagy úgy ferdít el a tényeket, hogy az alkalmas a védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására.

Az ál- és félrevezető hírek terjesztés veszélyeire az Európai Unió is felhívja a figyelmet. Az Európa Parlement csütörtöki közleményében azt írta, az álhírek emberéleteket sodornak veszélybe és a demokráciára is veszélyesek, a járvánnyal összefüggő valótlan és félrevezető hírek terjesztése pedig megnehezíti a járvány elleni küzdelmet.

A címlapfotó illusztráció.

Legnépszerűbb cikkek