| 2017. április. 21. | 2 perc olvasás

Szakmák Éjszakája: Számtalan bemutató és program volt az iskolákban

Sok érdeklődő vett részt a Szakmák Éjszakája soproni rendezvényein, ahol a gyerekek és felnőttek is találtak maguknak érdekes és izgalmas programokat.

A Szakmák Éjszakája egy országosan szervezett rendezvény, melyben összesen 44 szakképzési centrum vett részt. A rendezvénysorozat kiemelt célja, hogy az általános iskolások és szüleik, a középiskolások és a felnőttek bővebb információkkal gazdagodhassanak a Centrum tagiskoláinak képzési lehetőségeiről, színes és szórakoztató programok kereteiben.

Az iskolák és tanműhelyek, társintézmények szakmai bemutatókkal és rengeteg programmal készültek városunkban is, amely rendezvényekre este tíz óráig várták az érdeklődőket a Soproni Szakképzési Centrum hat iskolájában. 

A megnyitó ünnepségnek a Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakgimnázium adott otthont, ahol az éjszakába nyúló rendezvénysorozatot Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Dr. Simon István Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere valamint Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az eseményen részt vett Tóth Éva a Jereván lakótelep képviselője, a részönkormányzat elnöke  valamint Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója is.

Firtl Mátyás megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy országgyűlési képviselőként büszke arra, hogy közösen dr. Molnár Ágnessel közösen a szakképzés központját és a tankerületet is Sopronba tudták hozni, ezzel megerősítve Sopron vármegyeközponti szerepet, ami így az oktatás területén is érvényesül.

Sopron választott országgyűlési képviselője elmondta, hogy ugyan jelenleg a közbeszédben van egyfajta szembeállítása a gimnáziumi és a szakképzési oktatásnak, de ennek ellenére mindenki azt az utat válassza, ami a leginkább a kedve, képességei szerinti, amiben örömét leli, tekintettel arra, hogy minden középiskolai oktatási formában résztvevő ugyanazt a pályát tudja bejárni . A szakképzésben résztvevők ráadásul annyi előnnyel rendelkeznek, hogy egy-egy szakterület gyakorlati ismereteinek is a birtokában lesznek, amelyekkel tisztességesen egy szakmában el is tudnak helyezkedni, miközben a felsőoktatásban az elméleti szinten is jobban tudnak boldogulni.

Firtl Mátyás hangsúlyozta: a szakképzésben a fiatalok előtt a lehetőség nyitva van, ezért önmaguk mérlegeljék, hogy mit szeretnének, hiszen egy becsületes, tisztességes szakma ismerete ugyanolyan lehetőségeket jelent, mint a felsőoktatásban való továbbtanulás. 

Dr. Simon István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy milyen nagy érdeklődés kíséri a rendezvényt, ahol lehetőség nyílik a szakmákkal közelebbről is megismerkedni, amely bizonyára nagy segítség az esetleges pályaválasztásban is. Az önkormányzat nevében hangsúlyozta, a szakképzés fontosságát amely térségünk szempontjaiból kiemelten fontos. 

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta: a kamara, mint a gazdasági élet szereplőinek „önkormányzata” szoros és folyamatos együttműködésben a kormánnyal vesz részt a szakképzés alakításában és működtetésében, arra alapozva, hogy a szakképzés tulajdonképpen a gazdaság igényeit szolgálja ki.

Az iskolákban számtalan érdekes esemény várta az érdeklődőket, ahol a gyerekek és a felnőttek is egyaránt kipróbálhatták a különböző szakmákat, de nagy figyelmet fordítottak minden intézményben a legkisebbekre is, akik számára játékos programokkal is készültek. 

Soproni Szakképzési CentrumFáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakgimnázium

Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma

Soproni Szakképzési Centrum Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola

Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskola

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek