| 2023. március. 28. | 1 perc olvasás

Szakmák versenye és mesterképzés

A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzésben betöltött egyik kiemelkedő feladata a Szakma Kiváló Tanulója és Országos Szakmai Tanulmányi verseny szervezése, és a Budapesten, évente megrendezésre kerülő Szakma Sztár Fesztivál lebonyolítása, amelyet hagyományosan Magyarország miniszterelnöke nyit meg.

A szakképzés fontosságát többek között ezeken a versenyen keresztül lehet jól bemutatni. Egy ilyen esemény országszerte összehozza a leendő szakembereket, hogy különböző versenyeken mérjék össze tudásukat. A verseny a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára rávilágít a szakma tanulás fontosságára, és lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy készségeiket és tehetségüket országos színtéren mutassák be.

 - A Szakma Sztár Fesztiválon a versengésükkel és kiváló eredményeikkel a fiatalok felhívják a figyelmet a szakmatanulás szépségeire és fontosságára, és arra ösztönözhetik a náluk csak néhány évvel fiatalabb kortársaikat, hogy akár a jövőben ők is a szakképzés területén folytassák tanulmányaikat– mondta el Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnök

Az idei évben 11 szakmából 143 soproni diák vett részt az elődöntőkön, közülük 15 diák végzett az első tízbe,n és 8 szerencsés az országos döntőbe is bejutott. Soproni grafikus, villanyszerelő, ipar 4.0, burkoló, festő, kőműves, kereskedelmi értékesítő, informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus tanulóknak drukkolhatnak április 24-én a budapesti döntőn a Fertődi Általános Iskola és a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola hetedik osztályos tanulói is.

 - Az idén 15 éves Szakma Sztár Fesztiválra hagyományosan 2 busszal szállítunk diákokat soproni és Sopron környéki általános iskolákból. Külön öröm, hogy idén először hunyadis kisdiákok is részt vehetnek a programon – tette hozzá Kováts Árpád titkár.

A fiatal, illetve pályaválasztás előtt álló tanulók mellett nem feledkezhetünk el a szakmák csúcsát jelentő mesterekről sem. A soproni kamara minden évben szervez államilag támogatott és ún. önköltséges mesterképzéseket is. Sopronban elsőként speciális lábápoló mestervizsgán 4 fő tett sikeres vizsgát márciusban, májusban kozmetikusok fognak vizsgázni, ősszel pedig kézápoló és körömkozmetikus mestervizsga lesz, amelyhez még lehet csatlakozni.

Természetesen a szépészet mellett tervezik még, hogy indul festő, díszítő, mázoló és tapétázó, az asztalos és villanyszerelő mesterképzés is az év folyamán. Előkészületben van még a női szabó és a bádogos mesterképzés . További információ www.sopronikamara.hu

Legnépszerűbb cikkek