| 2024. április. 10. | 2 perc olvasás

A soproni családokat is segíti a kormány nagyszabású otthonfelújítási programja

Mintegy 20 ezer korszerűtlen családi ház energetikai felújítását teszi lehetővé a magyar kormány új otthonfelújítási programja. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy interjúban elmondta, hogy a program megerősíti az ország energiaszuverenitását, és segíti a gazdasági növekedés újraindítását. Az intézkedés a soproni háztartások energiaköltségeit is csökkentheti.

Lakosssági épületenergetikai korszerűsítést támogató programot indít a magyar kormány – jelentette be Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a kormány kiemelt célja, hogy megvédje a magyar családokat. A szerdán bejelentett otthonfelújítási program segíti a családokat abban, hogy energetikailag hatékonyabbá tegyék otthonaikat, ezzel is hozzájárulva a rezsiköltségek csökkentéséhez.

A támogatás az 1990 előtt épült, vezetékes földgázhálózatra csatlakoztatott, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A tervezett beruházás finanszírozása három részből áll:

  1. önerőből, amit a kedvezményezettek biztosítanak,
  2. kamatmentes hitelből
  3. és vissza nem térítendő támogatásból. 
Ha a maximális hitelösszeget és a maximális támogatási összeget nézzük, akkor a kormány összesen 6 millió forinttal járul hozzá egy család otthonának felújításához, amely korszerűsítés összegét a legfeljebb 1 millió forint összegű önerő tovább növeli. A beruházási érték így a hitellel, a támogatással és az önerővel együtt 7 millió forintot tehet ki az otthonfelújítási program keretében

– tette hozzá az interjúban Nagy Márton.

fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az otthonfelújítási támogatás igénylésére a tervek szerint június 3-ától 2026 végéig lesz lehetőség. A programot a Magyar Fejlesztési Bank bonyolítja le, és kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni. A hitel összegét annak lehívását követően 8 éven belül kell visszafizetnie a kedvezményezetteknek. A szakértők szerint a lakásfelújítási programnak köszönhetően akár 10 millió forintot is megspórolhatnak egy évtized alatt a tulajdonosok.

Az új otthonteremtési támogatással a kormány 3+1 eleművé bővítette azon támogatások körét, amelyek az otthonteremtést vagy az otthonok felújítását szolgálják. Januártól elérhető a falusi csok, ami új ház vásárlására, használt lakás vásárlására és bővítésére, meglévő lakás korszerűsítésére és bővítésre igényelhető.
Szintén januártól érhető el a csok plusz is, amelyen keresztül a kormány maximálisan 50 millió forintos kedvezményes hitelt biztosít (három gyermek vállalása esetén) országosan településtípustól függetlenül, új és használt ingatlanra is felhasználható, vásárlásra, építésre és bővítésre egyaránt.
Illetve elérhető a Babaváró hitel is, amely akár lakáscélra is felhasználható, alapvetően szabad felhasználású támogatási forma, amelyen keresztül 11 millió forintnyi kedvezményes (gyermek születésekor kamatmentessé váló) hitelt biztosít a kormányzat.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek