| 2021. július. 15. | 2 perc olvasás

Szebasztián ismét magasra tette a mércét

A tehetséges ifjú sportoló, Szabó Szebasztián két nap alatt három országos csúccsal írta be a nevét a magyarországi íjászat történetébe.

Hétvégén Szebasztián a Magyar Íjász Szövetség 2021. évi nyílt nevezésű Terepíjász Országos Bajnokságán vett részt a Somogy megyei Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán. Úgy tűnik, a soproni fiú számára szinte mindegy, hogy mért vagy méretlen távú versenyről van-e szó, ugyanis miután szombaton a méretlen távú megmérettetésen kadet kategóriában országos csúcsot lőtt, ezt vasárnap még a mért távú versenyen felül is múlta, ugyanis hat évvel ezelőtti országos csúcsot döntött meg. Így összesítettben 48 ponttal (!) többet szerzett az eddigi legjobb országos eredménynél.

-Úgy tűnik, az erdő lakói is érdeklődnek a sport iránt, ugyanis a verseny közben egy élő 3D-s célpont, egy vaddisznó jelent meg – meséli nevetve a 15 éves fiú. – Szerencsére szelíd volt az állat, úgyhogy a versenyt nem zavarta meg, csak az ásványvizet dézsmálta meg.
A Scarbantia Íjász Egyesület tagja most már tényleg elmondhatja, hogy ez az év is sikeresen telt számára, ugyanis kategóriájában az összes országos bajnokságot, sőt még a diákolimpiát is megnyerte.

 

Szebi pályafutását nyolc évesen kezdte a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulójaként. Édesapja vitte el a Soproni Lővér Íjász Egyesületbe, ahol az edző rögtön felfigyelt a tehetségére. Ezután a fiú szorgosan járt az edzésekre. Első barebow íjjával élete első világbajnokságán már bronzérmet is szerzett. A következő évben reflexolimpiai íj kategóriába került. Sikersorozata azóta is töretlen: eddig 173 érmet szerzett, ebből 165 aranyat – négyet világbajnokságon, hetet Európa-bajnokságon, harminchatot országos bajnokságon, különböző – 3D, terem-, pályaíjászat (kültéren és beltéren) kategóriákban. Az ígéretes fiú most már tizenkét országos csúccsal és egy világcsúccsal büszkélkedhet, és a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban folytatja tanulmányait.

-A mostani eredményeimben nagy szerepet játszott a MOL Tehetségtámogató Program, melynek jóvoltából fel tudtuk szerelni az íjamat irányzékkal, és X10-es nyílvesszőket is tudtunk vásárolni – folytatja a született tehetség. – Idén készülök még egy 3D GP-re és országos bajnokságra, augusztusban pedig a HDI IAA világbajnokságra Szekszárdon.

A fiú még két és fél évig lesz kadet kategóriában, és ha hosszabb távon is fel tudja venni a versenyt az idősebb korosztállyal, akkor a felnőttek között fog indulni, hiszen az jóval nagyobb kihívást jelent számára. Természetesen Szebi álma is az olimpia, ahol 40 év után először fogja képviselni hazánkat ebben a sportágban férfi, Balogh Mátyás személyében.

A fotókat Szabó Győző készítette.

Legnépszerűbb cikkek