Széchenyi Istvánra emlékeztek a Magyar Tudomány Ünnepén

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett Széchenyi-emléknapon a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban, majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben is tartottak megemlékezést.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, emlékezve arra is, hogy 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására, emlékeztek meg a legnagyobb magyarról. A Magyar Tudományos Akadémia 2003 óta minden esztendőben megtartja ezt az ünnepi eseményt és kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak a székházban, hanem személyesen Nagycenken is leróják tiszteletüket Széchenyi István emléke előtt. 

A Magyar Tudományos Akadémia által hagyományosnak tekinthető ünnepség így idén is egy megemlékezéssel vette kezdetét a nagycenki Széchenyi Mauzóleumban, ahol emlékező gondolatokat mondott Lovász László,  a Magyar Tudomány Akadémia elnöke, aki Széchenyi munkásságát és emberi nagyságát is méltatta.

A megemlékezésen közéleti személyiségek,  a tudományos élet képviselői, a Soproni Egyetem vezetői és hallgatói valamint intézményvezetők is részt vettek, akik az emlékező gondolatok után főhajtás mellett helyezték el a tisztelet koszorúit a legnagyobb magyar síremléke előtt.  Sopron Megyei Jogú Város koszorúját Dr. Fodor Tamás polgármester helyezte el. 

 

A nagycenki megemlékezést követően a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben folytatódott a program, ahol Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora valamint Török Ádám, az MTA főtitkára mondott ünnepi köszöntőt, melyben felidézték, hogy az ezredfordulón, Solymos Rezső akadémikus kezdeményezésére ültettek el itt 175 kislevelű hársfát, ezzel is emlékezve a Magyar Tudományos Akadémia jogelődjének megalapítására. Azóta minden esztendőben elültetnek itt egy hársfát, ezzel is emlékezve az alapítókra és az akadémiai tudósokra. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek