| 2022. november. 2. | 2 perc olvasás

Széchenyi Istvánra emlékeztek a Magyar Tudomány Ünnepén!

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendeztek Széchenyi-emléknapot. A nagycenki Széchenyi-mauzóleumban koszorúzással majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben faültetéssel emlékeztek megy a Magyar Tudományos Akadémia alapítójáról, gróf Széchenyi Istvánról.

1825. november harmadikán ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Erre is emlékeztek a Magyar Tudomány Ünnepén Nagycenken a mauzóleumban tartott tiszteletadáson és koszorúzáson. A hagyományoknak megfelelően a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben is megemlékeztek a legnagyobb magyarról.

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen prof. dr. Faragó Sándor rector emeritusa Soproni Egyetem korábbi rektora a tudomány javára adott felajánlások máig tartó hatásait méltatta.

fotó: Griechisch Tamás

Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy aki fát ültet, az bízik a jövőben.

fotó: Griechisch Tamás
Tevékenységünk során figyelnünk kell arra, hogy munkánk virágai és eredményei szárnyakat adjanak másoknak. Célunk, hogy a társadalom minél szélesebb rétegéhez köztük a fiatalokhoz is eljuttassuk a tudomány szeretetét és ismeretét

– tette hozzá Kollár László.

fotó: Griechisch Tamás

Az Akadémiai Emlékerdő 197. hársfáját a Magyar Tudományos Akadémia és a Soproni Egyetem képviselői ültették el. A faültetés hagyománya 2000-re nyúlik vissza. A Magyar Tudományos Akadémia alapításának 175. évfordulója alkalmából az akadémia rendes tagja, Solymos Rezső kezdeményezésére hozták létre a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő emlékerdőt. Helyszínéül a soproni Páneurópai Piknik Emlékhelyet választotta, utalva a tudomány határok nélküliségére. 

fotó: Griechisch Tamás

A beszédeket követő hagyományos hársfaültetést a Soproni Egyetem vadászkürtösei tették ünnepélyesebbé. A 197. hársfát az MTA képviseletében Freund Tamás elnök, Kollár László főtitkár és Erdei Anna főtitkárhelyettes, a Soproni Egyetem képviseletében Fábián Attila rektor, Faragó Sándor akadémikus, rector emeritus, valamint Ábrahám István, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese, Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora ültette el.

fotó: Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek