| 2023. szeptember. 22. | 1 perc olvasás

Széchenyi-relikviák először Sopronban

Vígh Róbert, a Széchenyi-relikviák gyűjtője Sopronban először mutatja be értékes gyűjteményének különleges darabjait a Soproni TIT szervezésében. A kiállítást előadással és tárlatvezetéssel nyitották meg pénteken, a legnagyobb magyar születési évfordulóját követő napon. A megjelenteket dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte.

Dr. Farkas Ciprián polgármester az előadáson elmondta: igazán ritka pillanat, amikor olyan tárgyakat foghat kézbe az ember, melyek a legnagyobb magyar, Sopron első díszpolgára birtokában voltak. Széchenyire emlékeznünk kell, és a fiatalokat is emlékeztetnünk kell korszakalkotó munkásságára. Születésének évfordulója előtt minden évben tisztelgünk, ami Sopronban valóban kötelességünk.

fotó:Griechisch Tamás

Vígh Róbert Budapesten él, de nagycenki származású. Innen indult a kötődés és érdeklődés Széchenyi István iránt. A gyűjtő elmondta: érmegyűjtéssel indult a szenvedélye 10 évvel ezelőtt, majd minden olyan tárggyal bővült, ami Széchenyihez köthető: könyvekkel, papíranyagokkal, festményekkel, levelekkel.

fotó:Griechisch Tamás

A bemutatóra a tetemes, körülbelül hatezer darabot számláló gyűjtemény egy töredéke, mintegy 50 darab érkezett a Széchenyihez köthető, illetve az ő tulajdonában állt tárgyakból, köztük egy igazán kuriózumnak számító, a gróf által írt meghívóval. A vitrinekben látható darabok és a falon szereplő képek november végéig megtekinthetőek a Soproni TIT-ben.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek