| 2024. április. 9. | 2 perc olvasás

Széchenyi-relikviákkal emlékeztek a legnagyobb magyarra

Vígh Róbert, a Széchenyi-relikviák gyűjtője a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban mutatta be értékes gyűjteményének különleges darabjait. A kiállítást előadással és tárlatvezetéssel nyitották meg kedd délután.

A legnagyobb magyarként emlegetett Széchenyi István és családja személyes tárgyait bemutató kiállítást Horváth Csaba a Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója és dr. Farkas Ciprián nyitotta meg. A polgármester elmondta, hogy Sopron számára különösen fontos Széchenyi személye.


Ez egy fontos kiállítás, és Széchenyi István is egy fontos személyiség volt a városunk életében. 1835-ben az első díszpolgára volt Sopronnak. Nem hiába, hisz a ténykedése Sopronban is éreztette áldásos hatását, hiszen a Sopron-Bécsújhely vasútvonal az ő nevéhez fűződik, és még számos más korabeli fejlesztés, amely újdonságot hozott el Magyarországra. Ezért jutottunk oda, hogy megteremtődött a modern polgári Magyarország alapja. Ehhez pedig Széchenyi neve és tevékenysége elengedhetetlen lett volna - mondta el a polgármester, majd így folytatta:
Különösen nagy szívdobbanás számunkra Széchenyiről beszélni, szólni, és róla emlékezni itt, Sopronban. Üdvözöljük ezt a kiállítást, ahol a családjához köthető relikviák és kézzel fogható emlékek tekinthetőek meg, így közelebb kerülnek hozzánk nemcsak az idézetek, mondatok és a nagy tettek, hanem azok használati tárgyai is láthatóvá válnak.”
Fotó: Griechisch Tamás

Vígh Róbert, gyűjtőszenvedélye a Széchenyi család, így nagy örömmel mutatja meg ezt mások számára is.


"Részben Nagycenkről származom, édesanyám idevalósi, és minden évben itt nyaraltam. A Széchenyi-kastélyt minden évben végignéztem egészen kiskoromtól kezdve, így megragadott az akkori Széchenyi-relikviáknak és -érmeknek a szeretete. Nyolc éve kezdtem el nagyobb mértékben Széchenyi-relikviákat gyűjteni. Nagyjából 8000 tárgyam van, és 190 darabot tudtunk most itt kiállítani. Nagyon sok kedvenc van, de talán mindig az utolsó nagy kuriózumok a kedvencek: Széchenyi egyik oklevélgyűjteménye Széchenyi Istvánnak az eredeti gyászcímre és a levelei is nagy kuriózumok.” - mondta el a gyűjtő.
Fotó: Griechisch Tamás

Vígh Róbert Soproni Kamarai emlékéremben részesült, melyet Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adott át neki.

Fotó: Griechisch Tamás

A kiállítás május 11-ig a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek