| 2020. szeptember. 19. | 1 perc olvasás

Széchenyis szívvel - Szényi Zoltán kiállítása

A Soproni Széchenyi Gimnázium Öregdiák Társaság és a Friends of Europe Nagycenk Egyesület közös szervezésében rendezték meg szeptember 19-én délután a „Széchenyis szívvel” programsorozat negyedik kiállítását. Az esemény helyszíne ez alkalommal is a Nagycenki Alkotóház volt. Sodics László művésztanár, Szényi Péter festőművész és Keszei István fotográfus, mint öregdiákok alkotásai után, ez alkalommal Szényi Zoltán festőművész alkotásait tekintheti meg az idelátogató közönség.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján Szemző Gábor, a Széchenyi Gimnázium Öregdiák Társaság elnöke mondott köszöntőt, közreműködött a Nagycenki Vegyeskar Kulturális Egyesület, Drüszler Edit vezetésével. A kiállítást Barcza Attila országgyűlési képviselő nyitotta meg, beszédében méltatva Szényi Zoltán munkásságát és az öregdiák társaság tevékenységét. 

A kiállítás megtekinthető: 2020. 10. 18-ig szombaton és vasárnap, valamint rendezvénynapokon 16 -18 óráig 


fotó: Griechisch Tamás

Szényi Zoltán festőművész a soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett. 1972-ben a Pécsi Tanárképző Főiskolán rajz-földrajz szakon szerzett oklevelet, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola rendkívüli tanárképző tagozatán művészeti rajz, szerkesztő és ábrázoló geometria, valamint művészettörténet szakos középiskolai tanári diplomát kapott 1978-ban. Később a Magyar Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikációs képzésén is részt vett. 2010-ig művésztanárként dolgozott a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) és a Vitrin Kortárs Képző- és Iparművészeti Társaságnak. Fontosabb egyéni kiállításai Zalaegerszegen, Sárváron, Szekszárdon, Lendván, Grazban voltak. Műveivel rendszeresen szerepel a zalaegerszegi művészek csoportos kiállításain. Díjai: 1997 Zalaegerszeg Kultúrájáért, 2007 Zalaegerszegért Díj, 2008 Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszt.

Szényi Zoltán festményein érződik szülővárosához, Sopronhoz való végtelen kötődése, akvarell és vegyes technikával alkot.

A Széchenyi Gimnázium Öregdiák Társaság húsz éves múltra tekint vissza. Az egyesület fő céljai közé tartozik a gimnázium nemes hagyományainak ápolása, a végzett diákok felkutatása, összefogása, öregdiák találkozók szervezés, az öregdiákok és az iskola kapcsolatának ápolása, havi rendszerességgel programok szervezése, valamint lehetőségeikhez mérten az iskola és a tanuló diákok anyagi támogatása. Az egyesületnek rendes, örökös és tiszteletbeli, pártoló tagjai vannak, de új tagok jelentkezését is örömmel fogadják.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek