| 2018. augusztus. 26. | 2 perc olvasás

Szekendy Tamásra emlékeztek a bánfalvi Hegyi templomban

Szekendy Tamás Fidelissima-díjas zongora-, orgona- és csembalóművészre emlékeztek tanítványai, pályatársai és tisztelői szombaton este. A Bánfalváért Baráti Kör mindig jó szívvel vállalja, hogy a soproni zenész művészetét, örömteli zenélését nem hagyja feledni, évente rá emlékező koncertet szervez.


fotó: Griechisch Tamás

Különleges koncerttel adóztak Szekendy Tamás emlékének a bánfalvi Hegyi templomban. Igrecz Katalin a Bánfalváért Baráti Kör elnöke köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, megpróbálják megidézni azt a miliőt amit Szekendy Tamás meg tudott teremteni a Bartók teremtől kezdve a Hegyi templom béli játékán át. A művészek segítségével újraélhetik azt a felemelő boldogságot, amit a Fidelissima-díjas zenész szolgáltatott számunkra.

Igrecz Katalin és Kuzsner Péter
Igrecz Katalin és Kuzsner Péter
fotó: Griechisch Tamás

Az este folyamán egyszerre szólalt meg az orgona, a cselló és a fuvola. Kuzsner Péter orgonista elmondta, a templom orgonája csak egy billentyű sorral rendelkezik, ezért segítségére voltak vonós és fúvós hangszerek. Így együtt egy érdekes hangzás alakult ki, amivel a jelenlévőknek mindenképpen kellemes perceket tudtak szerezni.

Kuzsner Péter orgonista
Kuzsner Péter orgonista
fotó: Griechisch Tamás

Szekendy Tamás a soproni Szent Mihály-templom orgonistája és a szombathelyi Capella Savaria csembalistája volt. A kamarazenekarral gyakran szólistaként lépett fel, és közel hetven, köztük számos díjnyertes lemezfelvételen szerepelt, de több szólólemeze is megjelent. A Trio Antiqua tagjaként continuo-játékosként világszerte koncertezett neves énekesek partnereként.

Szekendy Tamás (1961-2014)
Szekendy Tamás (1961-2014)
vaskakas.hu

A legmuzikálisabb, legtechnikásabb előadókhoz tartozott. Egy egész zenekart tudott felidézni, ütőst, húrost, fúvóst a mély tubától a csilingelő piccolóig. Sopronhoz való hűsége mindig megmaradt, orgona- és zongorakoncertjeinek nagy része jótékonysági fellépés volt. 2008-ban Civitas Fidelissima-díjat kapott Sopron önkormányzatától. 2010-ben pedig a fertődi Esterházy Pál Alapítvány elismerését, az Esterházy Pál-díjat vehette át.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek